Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
utorok, 16. apríl 2024
nedeľa, 15 december 2019 21:05

A ľudia sa stali ľuďmi...

Ohodnotiť túto položku
(11 hlasov)

Bolesť, strach, utrpenie, smútok či hnev, ale aj ľudskosť, empatia, pochopenie či solidarita. Aj takýmito slovami by sa dal opísať piatok 6.12.2019.

Okrem toho, že sa na Slovensku v tento deň oslavuje Mikuláš, si tento dátum Slováci zapamätajú aj kvôli tejto udalosti. Okolo 12-tej hodiny došlo v meste Prešov k jednej z najväčších katastrof za posledných 50 rokov. 7 mŕtvych, hromada ľudí zranených a bez strechy nad hlavou. Výbuch bytovky v meste Prešov. Táto správa obletela celé Slovensko. Okolo 13:30 dostala správu s prosbou o pomoc aj riaditeľka Slovenského Červeného kríža-Územného spolku Humenné PhDr. Silvia Knapíková. Pohotovo na túto správu zareagovala a povolala do služby tím dobrovoľníkov, medzi ktorými som sa ocitol aj ja. Na otázku, ktorá mi bola položená predsedom Mládeže Slovenského Červeného kríža Ondrejom Balkom som reagoval kladne.
V živote človeka sa niekedy vyskytnú otázky, na ktoré sa nedá odpovedať inak než áno. A toto bola jedna z nich. Červený kríž si zakladá na 7 princípoch a to ľudskosť, nestrannosť, neutralita, nezávislosť, dobrovoľnosť, jednotnosť a svetovosť. A práve týchto 7 princípov sme mohli vidieť na celom Slovensku, a nešlo len o Červený kríž.
Hodiny ukazovali niečo po pol tretej popoludní a my sme s nabalenými autami vyrazili na pomoc do Prešova. Pocity počas tejto cesty sa nedajú ľahko opísať slovami. Nevedeli sme, čo nás bude čakať. Pôjdeme priamo k raneným? Čo tam uvidíme? Čo budeme robiť? Dokážeme pomôcť všetkým? Čo bude našou úlohou? Zvládneme túto situáciu? Dokážeme zachovať chladnú hlavu aj v tejto situácií? Ako sa zachováme v psychicky náročných podmienkach? Podobné, a mnohé iné myšlienky mi prechádzalii mysľou. O nervozite ani nehovorím. Žiaden test, žiadny učiteľ, ktorý by podal pomocnú ruku, žiadna modelová situácia, len život. Krutý, nespravodlivý a tvrdý. Nedá sa na to pripraviť, nedá sa dopredu si premyslieť kroky ďalšieho konania, pretože nikdy neviete, čo sa môže o minútu zmeniť. Po príchode na miesto sme boli oboznámení s našou úlohou. Mali sme zabezpečiť stravu pre hasičov, ktorí v tento nešťastný deň museli siahnuť na svoje dno, aby pomohli čo najviac.
Čo som ale mal možnosť pozorovať počas svojej služby boli ľudia. Mnoho ľudí a materiálna pomoc- oblečenie, jedlo, hygienické potreby, hračky pre deti, posteľná bielizeň a mnoho mnoho iných, potrebných vecí. Ľudia sa rozhodli dobrovoľne pomáhať, a táto situácia spojila Slovensko. Darcovia sa striedali ako na bežiacom páse. Nosili plné tašky, niektorí aj dvakrát. A tí, ktorí nemali čo darovať z materiálneho sveta, posielali peniaze na transparentný účet, ktorý bol zriadený práve pre pomoc rodinám z bytovky. Ľudia sa opäť stali ľuďmi, a aj napriek tejto katastrofálnej situácií ukázali, že svetlo dobra a solidarity v tomto temnom svete ešte nevyhaslo.

Čítané 2805 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill