Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
sobota, 20. apríl 2024
štvrtok, 27 február 2020 09:29

Kúzlo Vianočného domu alebo aj vo februári sú Vianoce

Ohodnotiť túto položku
(4 hlasov)

Po odbornej praxi sme sa ponorili do atmosféry Vianoc. Rozhodli sme sa navštíviť unikátny Zámoček Doubí v Karlových Varoch. Je to stavba zo 14. storočia, ktorá v 18. storočí dostala barokovú podobu. Dnes v nej sídli jediný a jedinečný Vianočný dom v Českej republike.


Ponúka celoročnú predajnú výstavu vianočných ozdôb a dekorácií v nebývalom rozsahu. Vo Vianočnom dome vianočná radosť nikdy nekončí. Celú atmosféru návštevy podporilo aj počasie. Pri vstupe do zámočku začalo husto snežiť. Spýtali sme sa pracovníka domu, či si vianočné počasie špeciálne objednali. Pobavili sme ho. Vstúpili sme do hlavnej expozície vianočných dekorácii, reťazí, ozdôb, stromčekov, sviečok najrozličnejších farieb a tvarov vyrobených z rôznych materiálov. Nevedeli sme, kam sa máme skôr pozerať. Mali sme pocit, že sa zastavil čas. Všetko okolo nás žiarilo, trblietalo sa a z reproduktorov k nám zneli vianočné piesne i koledy.
V areáli zámočku sa nachádza aj Múzeum medvedíkov. Obsahuje 2500 kusov malých, veľkých až obrovských medveďov. Dívali sme sa na ľadového, hnedého medveďa, na koaly i obrovskú pandu. U každého z nás sa prebudili príjemné emócie radosti a spomenuli sme si na naše detstvo. V každom múzeu sa nachádzajú nejaké unikátne kusy. Tak tomu bolo aj vo Vianočnom dome. Videli sme najstaršieho medvedíka, ktorý mal 111 rokov a zároveň aj najmenšieho, ktorý mal len nepredstaviteľných 8 mm. Pobavila nás aj podobizeň známeho českého herca a organizátora filmového festivalu v Karlových Varoch Jiřiho Bartošku. V jeho ruke nechýbala neodmysliteľná cigaretka. Keď sa sám osobne uvidel, tak neveril, že ho mohol niekto takto napodobniť v podobe plyšáka. Ďalším unikátom bol medvedík vlastnoručne ušitý speváčkou Luciou Bílou, ktorá ho z lásky darovala múzeu.
Dobrá nálada nás neopustila ani po príchode do nášho prechodného bývania. Spomínali sme na rôzne zážitky, ktoré sa spájali s absolvovaním rôznych aktivít počas pobytu v Karlových Varoch i počas odbornej praxe na oddeleniach. Náš trojtýždňový pobyt sa blíži ku koncu a každá z nás pevne dúfa, že sa do čarovných Karlových Varov raz vrátime.

 

Čítané 2928 krát
Viac z tejto kategórie: « Sklárske múzeum- MOSER

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill