Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
piatok, 19. apríl 2024
sobota, 14 august 2021 17:27

Čo o srdci ešte nevieš...

Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

Svoju odbornú stáž som v rámci programu Erasmus+ absolvujem na Kardiologickom oddelení, ktoré sa nachádza v Karlovarskej krajskej nemocnici a.s. v pavilóne A.

Na tomto oddelení sú hospitalizovaní pacienti po infarkte myokardu, pred a po intervenčných výkonoch, implantácii kardiostimulátora, so srdcovým zlyhaním, s poruchami srdcového rytmu, pri nestabilnej angíne pectoris alebo fibrilácii predsiení. Starostlivosť o pacientov je poskytovaná na lôžkovom oddelení 24 hodín denne alebo ambulantne.

Prvý deň na tomto pracovisku ma vrchná sestra kardiologického oddelenia zoznámila s priestorovým, personálnym a inštrumentálnym vybavením oddelenia a jeho režimom. Na oddelení sa nachádza 10 dvojlôžkových štandardných izieb a 1 jednolôžková nadštandardná izba, izba lekárov, izba sestier, recepcia, vyšetrovňa, čistiaca miestnosť, kuchynka, denná miestnosť.
Druhý deň nás na oddelení staničná sestra rozdelila na skupiny, v rámci ktorých sme sa starali o pacientov na pridelených izbách. Pri starostlivosti o pacientov som sa prvýkrát stretla s prístrojom umožňujúcim uskutočňovanie telemetrického EKG. Telemetria slúži na monitorovanie srdcovej činnosti na diaľku. Pacientovi sa na hrudník pripevní 5 elektród so zvodmi, ktoré sú pripojené k prístroju. Pacient tento malý prístroj nosí stále so sebou. Má ho pripevnený okolo krku. Pacient nie je pohybovo obmedzovaný. Obmedzený je len dosahom v rámci oddelenia. V prístroji sa aspoň 2-3 krát do dňa vymieňajú batérie. Pri zachytení zmeny pravidelnosti v srdcovom rytme telemeter začne okamžite alarmovať a pacientovi je poskytnutá včasná pomoc.
Na intervenčnej sále som sa zúčastnila pri vykonávaní zákroku SKG (selektívna koronarografia). Ide o angiografické zobrazenie koronárnych tepien srdca. Cieľom vyšetrenia je presné posúdenie prítomnosti, počtu a umiestnenia zúžení koronárnych tepien. Pacient bol v lokálnej anestéze, lekár počas celého výkonu s pacientom udržiaval komunikáciu až do konca zákroku. Vyšetrenie si vyžaduje uskutočnenie malého rezu na koži v oblasti zápästia a cez artériu radialis (vretennú tepnu) sa pomocou špeciálneho katétra dostal cez aortu na príslušnú koronárnu tepnu, do ktorej vstrekoval kontrastnú látku. Za pomoci angioliky mohla byť tepna zobrazená z rôznych uhlov. Na monitoroch som mala možnosť vidieť vnútro a stav srdca i tepien. Išlo o výkon, ktorý trval približne pol hodinu. Pacient bol po výkone premiestnený na stacionár, kde sa mu kontrolovalo miesto vstupu do tepny (prípadný vznik krvácania).
Som veľmi vďačná za príležitosť praxovať na tomto oddelení. Personál oddelenia je veľmi milý, nápomocný, ústretový a ochotný naučiť ma a ukázať mi nové praktické zručnosti. Som veľmi spokojná a teším sa na ďalšie dni praxe.

 

 

Čítané 1829 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill