Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
štvrtok, 28. marec 2024
sobota, 14 august 2021 18:00

Chirurgicko-ortopedická JIS

Ohodnotiť túto položku
(4 hlasov)

Odbornú stáž v Karlových Varoch vykonávam od 2. augusta 2021 na pracovisku chirurgicko-ortopedickej jednotky intenzívnej starostlivosti v Karlovarskej krajskej nemocnici a.s., ktorá poskytuje ošetrovateľskú starostlivosť pacientom v bezprostrednom ohrození života po chirurgických výkonoch v odbore chirurgie, ortopédie, urológie i gynekológie.

Priestor chirurgicko-ortopedickej JIS má charakter kruhovej ošetrovacej jednotky, vďaka čomu má personál svojich pacientov pod neustálym dohľadom a v dostatočne blízkej vzdialenosti. Jednotka intenzívnej starostlivosti má 6 lôžok, ktoré sú vybavené nevyhnutnou technikou. Jeden box slúži na hospitalizáciu infekčných pacientov, ktorých zdravotný stav si vyžaduje izoláciu.

Dĺžka hospitalizácie pacienta na JIS je individuálna. Ak ide o štandardný pooperačný stav, hospitalizácia pacienta trvá zväčša 24 hodín. Ak nie je stav pacienta po operácií úplne optimálny, hospitalizácia môže trvať dlhšie. O dlhšie trvajúcu hospitalizáciu sa jedná aj v prípade pacientov, ktorí sú v ťažkom celkovom stave a ich prepustenie alebo preloženie na štandardné oddelenie nie je možné.
Najčastejšie sú na tomto pracovisku hospitalizovaní pacienti po TEP – implantácii totálnej endoprotézy bedrového kĺbu, kolenného kĺbu, ramenného kĺbu, pacienti s krvácaním do gastrointestinálneho traktu, po operáciách orgánov gastrointestinálneho traktu, ale tiež po operáciách zlomenín malých a veľkých kostí.
Počas odbornej stáže som sa stretla so starostlivosťou o pacientov po TEP bedrového, kolenného aj ramenného kĺbu, o pacientov po gastrointestinálnych operáciách a tiež s pacientom, ktorý je na ošetrovacej jednotke hospitalizovaný s krvácaním do mozgu. Zúčastnila som sa realizácie špecializovaných výkonov - tracheostómie, ktorej prv predchádzala endotracheálna intubácia, ďalej zavádzania centrálneho venózneho katétra, zavádzania arteriálnej kanyly i zavádzania nazogastrickej sondy.
Každý deň mám možnosť pracovať s prístrojovou technikou a rôznymi pomôckami. Napríklad s infúznou pumpou, ktorá slúži na presné a časovo stabilné podávanie infúzií a akúkoľvek poruchu hlási zvukovým a svetelným signálom. Tiež mám možnosť pracovať s monitorovacou technikou a enterálnou pumpou, ktorá slúži k presnému dávkovanou nutričnej výživy u pacientov so zavedenou sondou. Premiéru som mala aj pri práci s potrubnou poštou, ktorá slúži na odosielanie vzoriek biologického materiálu do laboratórií, transfúznych prípravkov z transfúznych centier na operačné sály, dokumentácie, RTG snímkou, liečiv. 

Práca na tomto oddelení je dynamická. Kolektív personálu je príjemný a ochotný. Je mi vždy nápomocný. Táto skúsenosť má jednoznačne posúva ďalej v procese prípravy na povolanie budúceho zdravotníka, za ktorú som nesmierne vďačná.

 

Čítané 2418 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill