Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
štvrtok, 28. marec 2024
sobota, 14 august 2021 18:03

Spoznajte s nami nielen Karlove Vary

Ohodnotiť túto položku
(5 hlasov)

Náš prvý voľný víkend sa začal ešte v piatok v poobedňajších hodinách. Po praxi v nemocnici sme si to namierili do návštevníckeho centra BECHEROVKY, do Becher múzea. Becherovka je tradičný bylinný likér, ktorého rodiskom sú práve Karlove Vary. Budovu, v ktorej sa múzeum nachádza, nechal postaviť Jan Becher v roku 1867 a viac ako sto rokov slúžila ako pôvodná továreň pre výrobu likéru.

V návštevníckom centre sme mali možnosť prehliadnuť si historické fľaše becherovky a jedinečné predmety, ktoré patrili rodine Becherov. Patrili sem predmety ako kniha receptov, ocenenia z výstav, účtovné knihy a mnoho ďalších exponátov. Videli sme i prístroj na mechanické zatváranie fliaš a počítadlo, ktoré počíta množstvo vypitých drinkov becherovky na celom svete od začiatku tohto roka.

Nasledovala interaktívna časť prehliadky, kde sme si mohli prehliadnuť a nasať vôňu byliniek a korenín, z ktorých sa tento likér vyrába. Na konci sme mali možnosť samotný likér aj degustovať.

Sobotňajšie ráno sa opäť začalo vyzváňaním našich budíkov, aby sme sa stihli presunúť na Dolné nádražie Karlových Varov, odkiaľ nás autobus spoločnosti RegioJet odviezol do hlavného mesta Českej republiky, do Prahy. Počas cesty autobusom sme spoza okien pozorovali okolitú krajinu, previezli sme sa cez časti hlavného mesta i sledovali tok rieky Vltava. Dorazili sme na našu konečnú zastávku, na ústredné autobusové nádražie Florenc. Zakúpili sme si lístky na metro a čakal nás ďalší zážitok, jazda pražským metrom. Doviezli sme sa na Vaclavské námestie, ktoré je hlavnou pražskou tepnou. Je strediskom obchodného, ale aj spoločenského života, ako aj rôznych demonštrácií, osláv a iných masových zhromaždení. Nachádzajú sa tu drahé obchody, luxusné hotely, obchody so suvenírmi a darčekovými predmetmi, stánky rýchleho občerstvenia. Námestiu dominuje Myslbekova jazdecká socha svätého Václava, ktorá je umiestnená pred budovou Národného múzea. Jeho podstavec vytvoril architekt Alois Dryák.
V podvečerných hodinách, po dní plnom spoznávania Prahy a nakupovania sme sa vrátili späť do Karlových Varov.
Nedeľa sa niesla už od rána v pokojnom duchu. Niektorí z nás sa zúčastnili svätej omše v neďalekom katolíckom kostolíku. Po nedeľňajšom obede sme si dopriali trocha odpočinku a neskôr naše kroky viedli do historického centra mesta, kde sme si znovu prešli kolonády a spoznávali liečive pramene Karlových Varov.

 

Čítané 2126 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill