Vytlačiť túto stránku
nedeľa, 05 september 2021 22:17

Karlovarské folklórne dni

Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Počas víkendu začal v Karlových Varoch 26. ročník Karlovarského folklórneho festivalu. Karlovarský folklórny festival si kladie za cieľ chrániť a oživovať zvyky, tance a ľudovú hudbu Karlovarska a vďaka tomu posilňovať vzťah obyvateľov s územím, na ktorom žijú, a ktoré bolo poznamenané zložitým historickým vývojom.

Celý sobotňajší deň sme strávili obdivovaním nádherných folklórnych skupín, ich spevu a tanca. Videli, ale aj počuli sme veľa skupín z celého sveta, napríklad skupiny z Poľska, Arménska, Bosny a Hercegoviny či dokonca aj Rusínov. Súčasťou folklóru bol aj festival vína, na ktorom sa predstavilo 18 vinárstiev z Čiech. Sobotňajší večer sme ukončili okružnou jazdou okolo mesta na autovláčiku. Jazda trvala niečo cez hodinu, a tak sme mohli vidieť malebné miesta Karlových Varov. Plné pekných zážitkov a dobrej nálady sme ukončili sobotňajší deň.

V nedeľu sme navštívili Karlovarské vřídlo. Karlovarské vřídlo má teplotu 73,4 °C. Vřídelní kolonáda stojí priamo v kúpeľnom centre mesta nad riečkou Teplou. Gejzír Vřídla, unikátny prírodný úkaz, vydá za minútu priemerne 2000 litrov minerálnej vody a vďaka vysokému tlaku vystrekuje až do výšky 12 metrov. Vŕídlo je v súčasnosti jediným prameňom využívaným kúpeľmi. Vřídelní voda je pre veľa pacientov príliš horúca, preto sa chladí na 50° a 30° C a je rozvádzaná pre pitnú kúru do piatich pramenný váz, označených A, B a C. Časť termálnej vody slúži na zásobovanie kúpeľných prevádzok, časť vody sa používa pre výrobu karlovarskej žriedlovej soli a pokamenování suvenírov.
Koniec víkendu ako správne dievčatá sme zavŕšili nákupmi v OC Varyáda.

 

Čítané 2837 krát