Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
sobota, 20. apríl 2024
utorok, 07 september 2021 22:14

Monitoring a pooperačná starostlivosť

Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Blíži sa koniec odbornej stáže v Třebíči v projekte Erasmus + a ja by som Vám rada na záver predstavila moju ošetrovaciu jednotku, kde som strávila 3 týždne.

Pracovala som na JIPke chirurgických odborov. Na tomto oddelení sa nachádzajú pacienti po urologických, ortopedických a chirurgických operáciách. Nie je to štandardné oddelenie, ale kruhová ošetrovacia jednotka, kde v strede sa nachádza centrála, z ktorej sestry vidia do presklených boxov na všetkých pacientov. Má 10 lôžok, niektoré sú dvojlôžkové, na iných majú pacienti súkromie. Každá izba je vybavená elektricky polohovateľnými posteľami Linet s nočným stolíkom. Monitory snímajú vitálne funkcie pacienta 24 hodín denne, keďže si po operáciách vyžadujú intenzívnu starostlivosť. Merajú tlak krvi, pulz, telesná teplotu, dych a saturáciu kyslíka. Pacienti privezení z operačnej sály sú monitorovaní každú štvrťhodinu v priebehu 1-2 hodín. Neskôr sa monitorujú každú hodinu a ak sa ich stav stabilizuje, sú prevážaní na štandardné oddelenia. Na každej izbe sa nachádzajú preväzové stolíky, pomôcky doplňujúce posteľ, či množstvo ihiel a striekačiek v prípade potreby ošetrenia pacienta.
Ráno začína hygienou pacientov, odbermi systémom Sarstedt a pokračuje vizitou, aby sme vedeli ako pokračovať s liečbou pacientov. Nasleduje príprava infúzií, aplikácia liekov do žíl a per os. Diabetikom podávame lieky, alebo aplikujeme inzulín. Po prepustení pacienta pripravujem lôžko pre novoprijatého pacienta. Po operáciách môžu mať pacienti problémy so saturáciou kyslíka a tak im nasadzujem kyslíkové okuliare alebo masky. Niektorí majú naordinované kyslíkové inhalácie, ktoré sa vykonávajú štvrťhodinu. Všetkým pacientov je počas operácie zavedená kanyla, niektorým pacientom zavádzajú lekári počas pobytu na našom oddelení centrálny venózny katéter, ktorého zavádzanie som sledovala a mala podrobne vysvetlené. V prípade dlhšieho pobytu je pacientom zavedená arteriálna kanyla, z ktorej sa robia odbery krvi. Tie som si skúsila aj ja. Naučila som sa tiež meranie tlaku v CVK, ktoré sa na tomto oddelení robí často. Bola som aj pri preväze dekubitov, ktoré boli dokumentované fotografiami.
Na oddelení pracuje veľmi milý personál, ktorý ma hneď prijal medzi seba a nikto nemal problém mi niečo vysvetliť a ukázať. Naučila som sa množstvo nových vecí a zručností, ktoré sú v mojom odbore dôležité a prospešné.

 

Čítané 3116 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill