Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
piatok, 19. apríl 2024
štvrtok, 12 máj 2022 14:34

Odborná exkurzia v NÚSCH

Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Dňa 6.5.2022 sa žiaci končiacich ročníkov ZA IV.A a ZA IV.B triedy mali možnosť zúčastniť odbornej exkurzie v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb so sídlom v Bratislave.

Cestovali sme vo večerných hodinách, no napriek únave, ktorú sme pociťovali celý deň môžeme prehlásiť, že sme vďační, že sme sa takto rozhodli a zúčastnili sa odbornej exkurzie. Našou hlavnou sprievodkyňou bola p. PhDr. Oľga Sekaninová, námestníčka pre ošetrovateľstvo. Na začiatok si pre nás pripravila krátku prezentáciu, vďaka ktorej nás v skratke oboznámila s NÚSCH. Po skončení sme sa postupne presúvali z jedného oddelenia na druhé, kde sme mali možnosť vidieť množstvo nových a hlavne najmodernejších prístrojov. Veľká vďaka patrí vedúcim sestrám oddelení, ktoré s veľkou ochotou nám jednotlivé oddelenia ukázali a v skratke porozprávali o práci na tomto oddelení. Mali sme možnosť vidieť OAIM, oddelenie akútnej kardiológie, oddelenie zlyhávania a transplantácie srdca, detskú kardiologickú JIS, detskú kardiologickú ambulanciu.

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, a. s. (NÚSCH, a.s.) je jedna z najmodernejších a najlepšie vybavených slovenských nemocníc, vrcholové pracovisko srdcovocievnej medicíny Slovenskej republiky. Plní i úlohy metodického centra pre komplexné riešenie úloh kardiovaskulárneho programu v Slovenskej republike a podieľa sa na základnom a aplikovanom klinickom výskume kardiovaskulárnej problematiky s následným zavádzaním výsledkov výskumu do praxe.

Oddelenie, ktoré nás asi najviac zaujalo, z hľadiska dynamickosti práce bolo oddelenie zlyhávania a transplantácie srdca. Toto oddelenie poskytuje komplexnú starostlivosť o pacientov s pokročilým srdcovým zlyhávaním. Plní základné úlohy ako koordináciu transplantácie srdca, dlhodobú starostlivosť o chorých s mechanickou podporou obehu, vrátane umelého srdca.
Umelé srdce je prístroj implantovaný do tela, ktorý nahradzuje funkciu biologického srdca. Je to bionická pumpa, ktorá je napojená na vlastnú obehovú sústavu. Na rozdiel od krvnej pumpy, ktorá je mimo ľudského tela a zastupuje funkciu srdca aj pľúc. Umelé srdce je jedinou nádejou pri čakaní na transplantáciu srdca.
Ďalším oddelením bolo OAIM. Hlavnou náplňou práce Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) je komplexná perioperačná starostlivosť o pacientov podrobujúcim sa kardiochirurgickým a angiochirurgickým výkonom a diagnostickým a intervenčným procedúram v angiológii, akútnej kardiológii a arytmológii. Na oddelení je takisto plne funkčný program transplantácie srdca, implantácie krátkodobých aj dlhodobých mechanických podpôr srdca a ECMO/ECLS.
No najviac nás rozcítilo oddelenie, kde sme videli malé bezbranné detičky na detskej kardiologickej JIS. Vyšla nám nejedna slzička pri pohľade na malé nevládne telíčko napojené na množstvo prístrojov a s ranami po operáciách.

Po exkurzii NÚSCH sme sa presunuli do centra a nasledovala exkurzia pamiatkami. Najprv sme absolvovali vyhliadkovú jazdu bratislavským vláčikom - oldtimerom ,,Prešporáčik", ktorý nás spolu s výkladom o najznámejších kultúrno -historických pamiatkách previedol krásami a malebnými uličkami starej Bratislavy. Túto jazdu sme zavŕšili návštevou Bratislavského hradu, kde sme sa kochali krásnym výhľadom na mesto. Po vyhliadkovej jazde sme sa prešli po nábreží Dunaja a cez most SNP sme sa dostali až do OC Aupark. Vo večerných hodinách sme navštívili filmové predstavenie v Cinemacity a pobavili sme sa na slovenskej komédii Láska hory prenáša.

Čítané 1244 krát
Viac z tejto kategórie: « GRANDFINÁLE - PRAHA Ekoolympiáda »

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill