Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
piatok, 29. marec 2024
streda, 08 jún 2022 22:44

XXX. ročník celoštátnej súťaže v umeleckom prednese slovenskej a svetovej spirituálnej poézie a prózy

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

„Poď na kus poézie. Poď na chvíľu bez rokov žiť.“

To sú slová z básne Rudolfa Dilonga.

Na počesť tohto významného trstenského rodáka, básnika, prozaika, dramatika, mnohostranného spisovateľa, ktorého tvorbu radíme ku katolíckej moderne, sa každoročne koná recitačná súťaž.
Cesta z Humenného na Oravu, do Trstenej, trvá dlho. Za poznaním i získaním nových zážitkov sa vybrali aj študentky našej školy Zuzana Konkoľová a Sarah Holečková. Obidve svoj voľný čas venujú práci s umeleckým slovom.
Slová v básni sú ako hviezdy na oblohe: niekedy ich vidno, ale inokedy nieto po nich ani stopy. A preto ich je potrebné hľadať. A recitátor sa snaží hľadať význam slov.
Žiačky našej školy súťažili v III. kategórii určenej pre študentov stredných škôl.
V celoslovenskej konkurencii Z. Konkoľová získala v poézii 3. miesto. Určite pre ňu bol aj zážitok vypočuť si hodnotenie členov poroty, jedným z ktorých bol aj Lukáš Latinák, slovenský herec a glosátor, člen Korzo '90, známy nielen z televíznej obrazovky, ale aj hereckého súboru divadla Astorka.
Dobrá báseň, ktorá má dobrého autora, dobrého recitátora a dobrého prijímateľa, vzniká vlastne trikrát. Prvý raz vtedy, keď ju tvorí básnik, druhý raz vtedy, keď ju znova a v takej istej podobe ako básnik prežíva recitátor, a tretí raz vtedy, keď ju s citom vníma prijímateľ. Dobrý recitátor je ako druhý básnik.
Sarah a Zuzana si môžu povedať, že majú aktívnu skúsenosť s prednesom. Recitátorkám srdečne blahoželáme a veríme, že budú úspešné aj v budúcnosti.

Čítané 838 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill