Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
piatok, 19. apríl 2024
piatok, 10 jún 2022 20:18

Čo na srdci, to na EKG...

Ohodnotiť túto položku
(5 hlasov)

Svoju odbornú stáž v rámci programu Erasmus+ absolvujem na Kardiologickom oddelení, ktoré sa nachádza v Karlovarskej krajskej nemocnici v pavilóne A.

Toto oddelenie som si sama vybrala práve kvôli tomu, že sa chcem tejto špecializácii venovať v budúcnosti.
Na tomto oddelení sú hospitalizovaní pacienti po infarkte myokardu, pred a po intervenčných výkonoch, implantáciach kardiostimulátora, so srdcovým zlyhaním, s poruchami srdcového rytmu, pri nestabilnej angíne pectoris alebo fibrilácii predsiení. Starostlivosť o pacientov je poskytovaná na lôžkovom oddelení 24 hodín denne alebo ambulantne.
Prvý deň na kardiologickom oddelení som mala možnosť spoznať vrchnú sestru kardiologického oddelenia, ktorá mi ukázala priestory oddelenia a zoznámila s milými sestričkami. Prvýkrát som sa stretla s prístrojom umožňujúcim uskutočňovanie telemetrického EKG. Telemetria slúži na monitorovanie srdcovej činnosti na diaľku. Pri zachytení zmeny pravidelnosti v srdcovom rytme telemeter začne okamžite alarmovať a pacientovi je poskytnutá rýchla pomoc.
Neskôr som mala možnosť zúčastniť sa zákroku implantácie kardiostimulátora v intervenčnej sále, kde mi poskytli špeciálne oblečenie, aby som sa mohla na zákrok pozerať zblízka. Pacient bol v lokálnej anestézii, lekár počas celého výkonu s pacientom udržiaval komunikáciu až do konca zákroku. Vyšetrenie si vyžaduje uskutočnenie malého rezu na koži v oblasti kľúčnej kosti, potom sa zavedú do srdca elektródy jednou zo žíl prechádzajúcou oblasťou pod kľúčnou kosťou. Poloha elektród sa kontroluje na obrazovke röntgenu. Po vykonaní testu elektród sa pripojí kardiostimulátor, všetko sa znovu skontroluje a prístroj sa umiestni do vopred vytvoreného vrecka v podkoží a vrecko sa zašije niekoľkými stehmi. Na monitoroch som mala možnosť vidieť to, ako sa elektródy pohybovali cez žilu až do srdca. Išlo o výkon, ktorý trval približne hodinu.
Som veľmi vďačná za príležitosť praxovať na tomto oddelení. Personál tohto oddelenia je veľmi milý, nápomocný, ústretový a ochotný naučiť ma a ukázať mi nové praktické zručnosti. Som veľmi spokojná a teším sa na ďalšie dni praxe, ktoré strávim na tomto oddelení.

Čítané 1139 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill