Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
piatok, 29. marec 2024
nedeľa, 11 september 2022 15:00

Chirurgická JIP a moje prvé skúsenosti

Ohodnotiť túto položku
(4 hlasov)

Svoju odbornú prax som v rámci programu Erasmus+ začala na JIS chirurgických odborov, ktorá sa nachádza v pavilóne C na 2.poschodí v nemocnici Třebíč.

Chirurgia je základný medicínsky odbor, ktorý sa zaoberá diagnostikou a liečbou ochorení a úrazov, ktoré sú liečiteľné chirurgickými metódami. Chirurgická jednotka intenzívnej starostlivosti zaisťuje intenzívnu starostlivosť o rizikových pacientov s hroziacim zlyhaním jedného alebo viac orgánov v priebehu chirurgického zákroku a v pooperačnom období.
Na JIS chirurgického oddelenia sú hospitalizovaní pacienti po urologických, ortopedických a chirurgických operáciách. Samotná JIS je sálový priestor, v rámci ktorého sú umiestnené lôžka s pacientmi a centrálny pult pre personál. Vybavením každej izby sú polohovateľné postele, nočné stolíky, monitory fyziologických funkcií, centrálny rozvod kyslíka, pumpy na podávanie i.v. liekov, infúzne stojany, preväzové stolíky, vozík na intubáciu pacienta, defibrilátor a pomôcky doplňujúce posteľ. Pacienti privezení z operačnej sály sú monitorovaní každú štvrťhodinu v priebehu 1-2 hodín, následne sa monitorujú každú hodinu a po 24 hodinách pri stabilizácii stavu sú prekladaní na štandardné oddelenie. V prípade dlhšieho pobytu je pacientom zavedená intraarteriálna kanyla, z ktorej sa robia odbery krvi. Na tomto oddelení som prvýkrát videla meranie tlaku v CVK. Stretla som sa s mnohými pacientmi s rôznymi diagnózami, ako napr. hemoragický šok, cholecystolithiáza (prítomnosť kameňov v žlčníku), stavy po TEP ( výmena kolenného či bedrového kĺbu) a najzaujímavejším je stále hospitalizovaný  pacient s brušnou prietržou, ktorého ešte čaká náročná operácia, ale najprv sa mu musí zahojiť otvorená rana v brušnej dutine pomocou špeciálnej podtlakovej drenáže – „Vacky“. Okrem štandardných ošetrovateľských výkonov spojených s uspokojovaním potrieb som  spolupracovala so sestrou  pri odsávaní  tracheostomických pacientov, každý deň preväzujem operačné rany, robím odbery kapilárnej krvi na GP a napájam pacientov na monitor FF.
Som rada, že mi bolo umožnené pracovať na tomto oddelení. Personál ma prijal medzi seba a zapájajú ma do všetkých výkonov. Vždy sú ochotní mi niečo vysvetliť a pomôcť. Už teraz sa teším, čo mi prinesú najbližšie dni.

Čítané 844 krát
Viac z tejto kategórie: « Po stopách ortopédie Last week »

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill