Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
piatok, 29. marec 2024
nedeľa, 23 október 2022 21:46

Všade dobre, na kardio najlepšie

Ohodnotiť túto položku
(8 hlasov)

Volám sa Simona a svoju trojtýždňovú prax v Karlovarskej krajskej nemocnici absolvujem na kardiologickom oddelení vďaka grantovému programu Erasmus+.

Prvý deň som sa zoznámila s priestorovým a materiálnym vybavením oddelenia. Súčasťou oddelenia je 10 dvojlôžkových izieb s jednou nadštandardnou izbou a stacionár, ktorý slúži pre pacientov, ktorí idú na plánované výkony s jednodňovou hospitalizáciou. Každý deň sa stretávam s pacientmi s rozličnými diagnózami. Medzi najčastejšie diagnózy patria: arytmie, infekčná endokarditída, ischemická choroba srdca, fibrilácia predných predsieni, srdcové zlyhávanie a pod. Mala som možnosť zúčastniť sa na kardioverzii a pripravovať pomôcky na tento výkon. Kardioverzia je výkon, ktorý sa používa k liečbe srdcových arytmií. Pri kardioverzii je aplikovaný cez povrch hrudníka elektrický výboj. Tento výboj sa uskutočňuje pomocou defibrilátora, ktorý preruší arytmiu a obnoví normálny rytmus srdca. Pacient je hospitalizovaný na oddelení v deň výkonu. Elektrickú kardioverziu vykonáva kardiológ za asistencie anestéziológa. Anestéziológ uvedie pacienta do krátkodobej celkovej anestézie. Počas celého výkonu je pacient pripojený na monitor, ktorý kontroluje jeho základne životné funkcie. Po výkone sa u pacienta monitoruje tlak krvi každých 15 minút a zostáva na lôžku ešte 2 hodiny. Po dvoch hodinách môže ísť domov v sprievode rodiny a nemal by šoférovať aspoň 24 hodín.
Na oddelení som sa naučila množstvo výkonov, ktoré som predtým nemala možnosť vyskúšať, ako telemetrické monitorovanie tlaku krvi, pulzu, EKG, odber krvi systémom Monovette, vypisovanie dokumentácie pri príjme pacienta na intervenčné zákroky ( koronarografia, implantácia kardiostimulátora), starostlivosť o pacientov po zákrokoch a pod.
Som veľmi rada, že som mohla pracovať na tak špecifickom oddelení a naučiť sa nové veci a zlepšiť sa v tých, čo som už vedela. Ďakujem za túto veľkú skúsenosť.

Čítané 812 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill