Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
piatok, 19. apríl 2024
nedeľa, 23 október 2022 21:49

V októbri Vianoce a hrad Loket

Ohodnotiť túto položku
(6 hlasov)

Začiatok nášho druhého aj posledného víkendu sme zahájili návštevou Vianočného domu, kde sme mali možnosť vidieť výstavu plyšových medvedíkov všetkých rozmerov a farieb.

Ku Vianociam samozrejme patrí výzdoba a stromčeky, ktoré boli všade naokolo nás. Obklopovali nás rôzne farby a tvary malých či veľkých ozdôbok, ktoré sa jagali v našich očiach. Počas tejto exkurzie nás sprevádzala typická vôňa Vianoc a vianočné koledy. Na konci prehliadky sme si mohli kúpiť suveníry. Už sa tešíme na Vianoce!!!!

Začalo sa nedeľné ráno a s ním aj naša cesta na hrad Loket. Tento stredoveký hrad stojí na svojom mieste viac ako 800 rokov a patrí medzi najstaršie kamenné hrady v Česku. V 14. storočí sa Karol IV., syn Jana Luxemburského a Elišky Přemyslovny veľmi často zdržiaval práve na hrade Loket. Okrem vybavovania štátnických záležitosti lovil zver, dozvedel sa o existencii horúcich liečivých prameňov, čo viedlo k založeniu mesta, vtedy nazývaného Teplé Lázně u Lokte – dnešné svetoznáme Karlove Vary. Na hrade svoje 74. narodeniny oslávil nemecký básnik, prozaik a umelecký kritik Goethe, ktorý ho popisoval ako umelecké dielo. Hneď na začiatku exkurzie nás privítal loketský meteorit, ktorý je jeden z najstarších na svete. Pri stenách boli v rade postavené náhrobné kamene z bývalého cintorínu pri kostole sv. Jana. Nachádzajú sa tu zbierky porcelánu a zbierky historických zbraní. Zaujímavé bolo vidieť, ako vyzerali väzenské cely, obradná sieň a slávnostná sála. Čo nás najviac zaujalo, bola jednoznačne mučiareň. Nahliadli sme do jednotlivých miestností, kde každá predstavovala inú metódu mučenia. Každá metóda bola vyobrazená postavami počas priebehu mučenia. Praktikovali sa tu metódy ako železná panna, zamurovanie, osol, vodná lavica či vypaľovanie znakov na telo. Prehliadku sme ukončili krásnym výhľadom z veže.

 

Čítané 925 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill