Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
štvrtok, 18. apríl 2024
utorok, 25 október 2022 22:11

Cesta za kúzlom kryštálu

Ohodnotiť túto položku
(4 hlasov)

Ahojte priatelia, opäť sa vám ozývame z Karlových Varov. Dnes ja a moje spolužiačky sme navštívili sklárske múzeum Moser.

V múzeu sme sa zoznámili s históriou rodinnej sklárne, ktorá sa stala dvorným dodávateľom do kráľovských rodín, už viac než 160 rokov. Otcom tohto remesla je český rytec (remeselník) Ludwig Moser. Bol vizionár, poháňaný túžbou posunúť hranice toho, čo je možné vytvoriť s bezolovnatým krištáľovým sklom tak ďaleko, ako len mohol. Bol taktiež umelec, ktorý do sveta krištáľového skla priniesol exkluzívne dekorácie a jedinečné farby. Jeho talent a umenie dali výrobkom jedinečnosť a krásu, ktorou sa preslávil po celom svete.

V našej prehliadke sme mali možnosť nahliadnuť na najstaršiu sklársku výrobu až po súčasnú kolekciu, ktoré v nás zanechali veľký obdiv. Sláva Sklárni Moser je založená na remeselnom umení majstrov. Byť majstrom v tejto sklárni znamená byť svetovo uznávaným odborníkom vo svojej profesii. Na dizajnoch Moser sa podieľajú významní umelci z celého sveta. Jedno majú všetky spoločné: ctia jedinečnosť českého bezolovnatého krištáľu a obohacujú ho svojou dizajnérskou víziou. Kolekcie výrobkov z tejto firmy vlastnili a vlastnia mnohé významné osobnosti. V roku 1873 sa stal Moser oficiálnym dodávateľom skla pre Viedenský cisársky dvor Františka Jozefa I. V roku 1947 československý prezident Edvard Beneš daroval anglickej kráľovnej Alžbete II. svadobný dar pre ňu a jej manžela princa Filipa. V roku 2004 bola sada Splendid darovaná na kráľovskú svadbu v Kodani. Firma Moser získala za svoje výrobky veľa prestížnych ocenení, ktorými sa preslávila do všetkých kútov sveta. Medzi jeho kľúčové zahraničné trhy patrí: Rusko, USA, Japonsko, Spojené kráľovstvo.

 

Čítané 920 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill