Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
štvrtok, 25. apríl 2024
utorok, 04 apríl 2023 14:42

Odborná exkurzia v NÚSCH v Bratislave

Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Dňa 20. marca 2023 sa 25 študentov končiacich štvrtých ročníkov zúčastnilo odbornej exkurzie v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave.

Exkurziou ich sprevádzala PhDr. Gabriela Šuttová, námestníčka generálneho riaditeľa pre ošetrovateľstvo a metodická sestra Mgr. Monika Molnárová. Na začiatku si pre nich pripravili krátku prezentáciu o zariadení NÚSCH. Po prezentácii mali možnosť osobne navštíviť a prehliadnuť oddelenia ako sú: oddelenie akútnej kardiológie OAIM a JIS, oddelenie zlyhávania a transplantácie srdca a detskú kardiologickú JIS.

Na oddelení akútnej kardiológie OAIM a JIS nás najviac zaujala mimotelová membránová oxygenácia krvi (ECMO), ktorá slúži na dlhodobú podporu krvného obehu a dýchania pacienta. Na ECME boli napojení pacienti, ktorých srdce a pľúca nie sú schopné poskytnúť organizmu dostatočný tlak a prietok krvi na výmenu krvných plynov. Ďalšou zaujímavosťou tohto oddelenia bol prenosný pľúcny ventilátor, s ktorým bola privezená pacientka z operačnej sály a zároveň sme mohli v priamom prenose vidieť ako personál zohrato preberá pacienta a napája na prístroje, ktoré sústavne 24 hodín po operácii srdca monitorujú všetky životné funkcie.
Ďalším oddelením bolo Detské kardiocentrum. Je to jediné pracovisko na Slovensku, ktoré poskytuje vysoko špecializované, kompletné diagnostické, liečebné a chirurgické výkony na srdci a cievach u detí s vrodenými a získanými chorobami srdca a ciev, a to v celej škále veku. Veľmi nás oslovila moderná technika oddelenia, ktorá pomáha deťom počas ich pobytu v nemocnici a k ich uzdraveniu. Boli sme ohromení ako zdravotné sestry s láskou pristupovali k deťom využívajúc princíp bazálnej stimulácie.
Posledným navštíveným oddelením bolo aj oddelenie zlyhávania a transplantácie srdca. Toto oddelenie je jediným špecializovaným pracoviskom na Slovensku, ktoré sa už 25 rokov venuje transplantáciám srdca, implantáciám mechanickej podpory srdca a umelého srdca. Mechanické podpory srdca sú špeciálne pumpy, ktoré pomáhajú ťažko chorému srdcu pumpovať krv. Hlavná čerpacia jednotka je priamo v hrudníku pacienta. Pumpa nasáva krv z hrotu ľavej komory a prečerpáva ju do aorty nad aortálnu chlopňu. Z pacienta je cez brušnú stenu vyvedený kábel s napájaním a ovládaním pumpy. Dňa 22.3 2023 oslávilo toto oddelenie 25. výročie prvej transplantácie srdca. Momentálne tu lekári vykonávajú špeciálny zákrok nazývaný Berlínske srdce. To znamená, že ak má pacient zlyhávajúce srdce a nie je k dispozícií vhodný darcovský orgán, napoja ho na umelé – takzvané berlínske srdce. Berlínske srdce pumpuje krv do organizmu a udržiava tak jednotlivé orgány v požadovanom stave. Využíva sa až do transplantácie srdca resp. v niektorých prípadoch sa implantuje na dôstojné dožitie pacienta. Oddelenie poskytuje okrem komplexnej starostlivosti o pacientov s pokročilým srdcovým zlyhaním aj celoživotnú starostlivosť o pacientov po transplantácii srdca. V posledných rokoch sa venuje aj perspektívnym metódam v oblasti elektroimpulzoterapie, ako sú stimulácia baroreflexu a modulácia srdcovej kontraktility Zdravotné sestry sú nenahraditeľnou súčasťou poskytovania zdravotnej starostlivosti. Medzi pacientmi a zdravotníckym personálom vládla ľudskosť, empatia a láskavý prístup k práci.
Po exkurzii NÚSCH sme sa presunuli do centra mesta, kde sme absolvovali vyhliadkovú jazdu bratislavským „Prešporáčikom“, ktorý nás spolu s výkladom o najznámejších kultúrno -historických pamiatkach previezol malebnými uličkami Bratislavy popri Bratislavskom Hrade až na Slavín, z ktorého sme mali nádherný výhľad na celé mesto. Krásny slnečný deň sme ukončili návštevou OC Aupark a vo večerných hodinách sa rozlúčili s večernou Bratislavou a nočným vlakom vyrazili domov.
Radi by sme sa poďakovali vedeniu školy za umožnenie absolvovať túto zaujímavú odbornú exkurziu a veľká vďaka patrí aj našim sprevádzajúcim učiteľkám Mgr. Slávke Knapčokovej a Mgr. Adriane Kowalskej.

 

Čítané 934 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill