Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 20 apríl 2023 12:33

Najstaršia nemocnica vo Viedni versus najnovšia a najmodernejšia v Bratislave

Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

Dňa 13. -14. 4. 2023 sme sa my, študenti tretích ročníkov spolu s Mgr. Slávkou Kráľovou a Mgr. Slávkou Knapčokovou, zúčastnili odborných exkurzií vo Viedni a Bratislave.

13. 4. 2023 sme vo Viedni navštívili Krankenhaus der Barmherzigen Brüder - Nemocnicu Milosrdných bratov, v ktorej nás sprevádzala naša bývalá žiačka Marta Sakalíková Nikolová, ktorá v tejto nemocnici zároveň pracuje. Rehoľu Bahrmherzigen Brüder, po ktorej je pomenovaná nemocnica, založil Ján z Boha, ktorý slúžil chorým, trpiacim a ľuďom na okraji spoločnosti pred viac ako 400 rokmi. Je to teda najstaršia nemocnica vo Viedni. Motto nemocnice znie: Konaj dobro a konaj ho dobre. Symbolom nemocnice je granátové jablko, pretože jeho drobné zrniečka sú ako dobré skutky. Privítal nás zástupca nemocnice pre ošetrovateľstvo, DGKP. Emil Lechthaler, MSC. Sestry v nemocnici nemajú klasickú vyšetrovňu, ale sú zoskupené za pultom uprostred ošetrovacej jednotky a lieky si pripravujú v prípravovni liekov. Navštívili sme rôzne oddelenia ako interné, gynekológiu, chirurgiu, urgentný príjem a ušno-nosno-krčné oddelenie, na ktorom pracuje aj naša bývalá žiačka Marta. Aj napriek tomu, že je to najstaršia nemocnica, staré sa tu snúbi s novým a moderné technológie sú využívané v historickej budove.

Po skončení exkurzie sme pokračovali v spoznávaní historického centra Viedne. Na Stephansplatzi sme zapálili sviečku v monumentálnom kostole Stephansdom a metrom sa presunuli do záhrad Hofburgu, zámku Márie Terézie. Navštívili sme unikátny Schmetterlinghaus -Motýlí dom, kde vôkol nás poletovalo množstvo práve vykuklených, obrovských farebných motýľov.
Unavení, ale plní zážitkov sme sa presunuli späť do Bratislavy a ubytovali sa v susedstve našej pani prezidentky v Penzióne Petit, na Hodžovom námestí.
Piatočné ráno so sebou neprinieslo len daždivé počasie ale i začiatok nového dňa odbornej exkurzie našich tretiakov. Do upršanej Bratislavy sme sa pustili po výdatných raňajkách pri krásnom výhľade na Hodžovo námestie, kde sa hrdo vypína Grasalkovičov palác.


,,Najmodernejšia nemocnica na Slovensku“ prvé slová, ktoré sme počuli po príchode do nemocnice Bory. V zbrusu nových priestoroch nás privítala PhDr. Lucia Lieskovská, manažérka vzdelávania pre zdravotnícke pozície, spoločne s nemocničnými manažérkami zmeny Martinou Handúlovou a Katarínou Šromovskou.

Spoločne sme preskúmali takmer 5 podlaží, ktoré nemocnica ponúka a mali sme možnosť oboznámiť s priestormi nemocnice. 14 špičkových operačných sál, urgentný príjem novej generácie, osem intímnych pôrodných izieb namiesto boxov, centrálna robotická prípravovňa liekov, zdravotná starostlivosť organizovaná v multidisciplinármych programoch, inovatívne procesy a moderné rádiodiagnostické vybavenie, jednolôžkový štandard či liečivé prostredie.
Táto najmodernejšia nemocnica má svoj špecifický systém hierarchie, riadenia a manažovania, individualizované oddelenia nahradili multidisciplinárneprogramy, ktoré ponúkajú špecifickú starostlivosť komplexne spoločne so 60 ambulanciami roztrúsenými v útrobách nemocnice. Novodobé diagnostické metódy nám vyrazili dych. Na záver sme navštívili jedno multidisciplinárne poschodie, na ktorom sme sa oboznámili so systémom plávajúcich lôžok , ktoré bolo pre nás novinkou. Na tomto úseku sme sa oboznámili s funkciou transportného potrubného systému či s využitím centrálnej prípravovne liekov. Nemocnica Bory neborí len problémy týkajúce sa zdravia, ale zborila i naše očakávania.
Plný nových poznatkov sme zamierili na historickú cestu naprieč Bratislavou vláčikom Prešporáčik. Dozvedeli sme sa o histórii Bratislavy a zazreli jej skvosty, ktoré nám skrze okna ukazoval dážď. Panoráma pri výhľade na Bratislavský hrad nám dlho utkvie v pamätiach.
Po skončení obhliadky Bratislavy sme ukončili našu odbornú exkurziu v OC Aupark, kde sme nedočkavo vyčkávali na cestu domov a skrátili si čas návštevou v CinemaCity. Z celej odbornej exkurzie si neodnášame len množstvo spomienok a zážitkov, ale hlavne vedomosti, ktoré dúfame zúročíme v našom nasledujúcom zdravotníckom povolaní.

 

Čítané 765 krát