Vytlačiť túto stránku
pondelok, 15 máj 2023 14:55

Odborná exkurzia v hyperbarickej komore

Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

5.mája 2023 sa žiaci PS III.B zúčastnili odbornej exkurzie v hyperbarickej komore v Humennom, ktorá sídli na Nemocničnej ulici vedľa ORL.

Veľmi srdečne nás prijal Mgr. Peter Banom MBA, ktorý nám objasnil podstatu hyperbarickej oxygenoterapie (HBO), čiže liečbu kyslíkom pri zvýšenom tlaku v špeciálne upravenej komore. Vďaka tejto metóde je hladina kyslíka v krvi klienta niekoľkonásobne vyššia oproti normálnej hodnote. Fyziologickým podkladom hyperbarickej oxygenoterapie je zvýšenie frakcie plazmaticky rozpusteného kyslíka.

Počas HBO terapie sa kyslík vo výrazne vyššom množstve rozpúšťa vo všetkých telesných tekutinách a takto môže byť transportovaný aj na miesta so zníženou alebo úplne zablokovanou cirkuláciou krvi. Týmto spôsobom poškodené tkanivá získajú extra dávku kyslíka, ktorý je nevyhnutný pre optimálny proces hojenia. Z toho vyplývajú aj najčastejšie indikácie HBO, ktorými sú porucha tepnového prekrvenia dolných končatín, poškodenie periférnych nervov, diabetická noha, vredy predkolenia, ďalej Parkinsonova a Alzheimerova choroba a mnoho iných.
Ako nám pán magister vysvetlil, veľmi dobré skúsenosti majú aj pri liečbe autizmu a postcovidového syndrómu. Hyperbarické komory by sme mohli prirovnať k veľkému stanu, v jednom môžu byť umiestnení dvaja ľudia, zväčša ide o príbuzných a druhý je určený pre klientov na invalidnom vozíku. Obsluha komory je jednoduchá, nie je potrebné zamestnávať technika, ako je to pri iných druhoch hyperbarickej komory. O takýto druh liečby je veľký záujem a vzhľadom na to, že je aj cenovo prístupná, môžu si ju dovoliť mnohí klienti.
Sme radi, že sme sa tejto poučnej exkurzie zúčastnili, takto môžeme skĺbiť teoretické poznatky s ich praktickým uplatnením a zrozumiteľným odborným výkladom.

Čítané 622 krát