Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
štvrtok, 28. marec 2024
piatok, 19 máj 2023 10:13

Odborná exkurzia v Košiciach

Ohodnotiť túto položku
(6 hlasov)

Dňa 16. mája 2023 sa 74 žiakov 1. a 2. roč. pod vedením RNDr. Adriany Mačoškovej, Mgr. Adriany Kowalskej a Mgr. Jána Leška zúčastnilo na odbornej exkurzii v Košiciach. Navštívili sme Slovenské technické múzeum.

Jedna skupina žiakov spolu s pedagogickým dozorom najskôr absolvovala program v planetáriu, druhá skupina bola vo vedecko-technickom centre pre deti a mládež, potom sa obe skupiny vymenili.

Planetárium Slovenského technického múzea v Košiciach bolo sprístupnené pre návštevníkov už v roku 1975. Uprostred kruhovej miestnosti sa nachádza optický prístroj, ktorý návštevníkom predvádza umelú hviezdnu oblohu: planéty, Slnko, Mesiac, neobyčajné úkazy a pohyby nebeských telies. Jednotlivé obrazy do seba zapadajú a vytvárajú dokonalú ilúziu oblohy plnej hviezd. Dve projekčné hlavy prístroja umožňujú demonštrovať pohľad na nočnú oblohu na severnej a južnej pologuli Zeme. Vďaka našej lektorke sme sa dozvedeli zaujímavosti o planétach a súhvezdiach, spoznali sme príbehy hviezd zimnej i letnej oblohy.
Vo vedecko-technickom centre pre deti a mládež sú veda, technika a prírodné vedy popularizované hravou a pútavou formou. Základom je interaktívnosť, zábavnosť a atraktivita. V tejto časti múzea je dotýkanie sa exponátov nevyhnutnosťou. Videli sme: optické klamy, 3D a 2D ilúzie, hlavolamy, akustické a elektrické zariadenia, merania postrehu, objavy a vynálezy vedcov (Tesla, Newton, Bernoulli, Röntgen, Pytagoras), ktorí významne obohatili svet....

Čítané 581 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill