Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
utorok, 16. apríl 2024
nedeľa, 16 február 2020 11:47

Apolinář a stovežatá Praha

Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Dnešný deň sme strávili v Prahe. Naša prvá zastávka bola v Pôrodnici u Apolináře.

Je to zdravotnícke zariadenie a budova na pražskom novom meste v Apolinářskej ulici. Na exkurzii nás sprevádzala staničná sestra Iva Schafferová. Zakladnými cieľmi činnosti je liečebno-preventívna starostlivosť, pedagogická a vedecko-výskumná činnosť. V budove je Perinatologické centrum pre Prahu a stredočeský kraj, ktoré sa zameriava na najzávažnejšie tehotenské a novorodenecké patológie, narodí sa tu približne 4 500 deti ročne. Pre svoju architektonickú hodnotu a význam v dejinách je táto budova chránenou pamiatkou. Oddelenia kliniky sa skladajú z gynekológie, gynekologických operačných sál, onkológie a z lôžkového oddelenia. Na prvom poschodí sa nachádza pôrodnícke oddelenie, pôrodné sály, oddelenie neonatológie a lôžkové oddelenie. Dozvedeli sme sa, že hormón fibronektín, slúži na zistenie predčasného pôrodu od 24. - 27.týždňa. Na lôžkovom oddelení rizikových tehotenstiev sa nachádza recepcia, vyšetrovňa, izba sestier, kuchynka a je tam 10 dvojlôžkových izieb, jedna je nadštandardná jednolôžková izba.
Po prehliadke u Apolináře sme išli rôznymi ulicami mesta Prahy, kde sme si mohli pozrieť typickú architektúru mesta. Tak ako každé mesto, tak aj Praha bola niečím výnimočná, či už architektúrou budov, pamiatkami, rôznymi podnikmi alebo aj ľuďmi. Prechádzali sme Apolinářskou ulicou, Koubkovou a mnohými ďalšími ulicami. Navštívili sme aj pamiatky ako je námestie svätého Václava, kde sme si užili krásnu atmosféru námestia. Navštívili sme aj Orloj, kde sme si chvíľku počkali na odbitie vežových hodín, ktoré odbíjajú každú celú hodinu. Pár minút pred odbitím sa ulica pred Orlojom naplnila a zrazu nebolo ani miesta pohnúť sa.
Keďže sme ešte mali čas kým nám pôjde autobus naspäť do Karlových Varov, tak sme išli do nákupného centra Palladium Praha, kde si každý z nás odniesol nejaký ten suvenír či už pre seba alebo pre rodinu. Po nakupovaní sme išli na autobus, ktorým sme sa naspäť vrátili do Karlových Varov.

Čítané 2722 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill