Vytlačiť túto stránku
streda, 19 február 2020 17:47

Chirurgicko-ortopedická JIS

Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

Oddelenie anestéziológie, resuscitácie a intenzívnej medicíny sa skladá zo štyroch ošetrovacích jednotiek. Sú to Chirurgicko-ortopedická JIS, Interno-neurologická RES jednotka a Koronárna jednotka JIS.

Ja som konkrétne mala možnosť praxovať na chirurgicko-ortopedickej JIS.
Chirurgicko-ortopedická JIS poskytuje preventívnu, diagnostickú a liečebnú starostlivosť o pacientov v bezprostrednom ohrození života, po elektívných operáciách (plánovaných), o pacientov po pooperačnej analgézii a o pacientov, u ktorých je nutné monitorovať vitálne funkcie. Na chirurgicko–ortopedickej JIS je 6 lôžok a jeden box určený pre infekčných pacientov. Je to kruhová ošetrovacia jednotka, čiže personál má pacientov neustále pod dohľadom. Sú tu hospitalizovaní pacienti zväčša po operáciách chirurgických alebo ortopedických.
Môžete sa tu stretnúť s pacientami po operáciách kĺbov ako sú bedrá, kolená a ramená-TEP. Avšak na tomto oddelení sú hospitalizovaní pacienti aj s krvácaním do GIT-u alebo mozgu, po operačných výkonoch na GIT-e, so zlomeninami veľkých kostí (femury) a menších kostí (polytraumata). Pacienti sú zväčša po operácii sledovaní práve tu minimálne 24-48 hodín. Pri komplikáciách sú pacienti sledovaní aj dlhšie. Ak je pacient stabilizovaný, prekladá sa na štandardné oddelenie už podľa druhu diagnózy.
Chirurgicko-ortopedická JIS má tieto priestorové časti: lekárske izby, izby pre sestry a vrchné sestry, denná miestnosť, kuchynka pre pacientov, jednotlivé oddelenia JIS, prístrojová miestnosť, kde sa nachádzajú potrebné prístroje ako napríklad prenosný RTG prístroj, toalety pre pacientov, sklad s roztokmi, sklad s pomôckami, WC pre personál, filter pre ženy a filter pre mužov, kde sa personál môže prezliecť do pracovného odevu.
Na tomto oddelení pracuje veľa zdravotníckych pracovníkov s rozličnými stupňami vzdelania. Pracujú tu sanitári, všeobecné sestry, všeobecné sestry so špecializáciou, bakalári, lekári, primár a vrchná sestra.

Na oddelenie som išla plná zvedavosti naučiť sa niečo nové a to sa aj naplnilo. Naučila som sa pracovať s novými prístrojmi ako lineárny dávkovač alebo infúzna pumpa. Personál je mi vždy ochotný niečo vysvetliť a ochotný pomôcť, začo im ďakujem. Vďaka personálu som si mala možnosť vyskúšať a naučiť sa odobrať krv pomocou monovette systému. Som veľmi rada za takúto možnosť, ktorá ma určite posunula o krok ďalej.

 



Čítané 2954 krát