Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
štvrtok, 28. marec 2024
utorok, 25 február 2020 13:50

Sme v poslednej tretine

Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Čas nemilosrdne plynie. Prehupli sme sa do poslednej tretiny našej odbornej stáže na oddeleniach Karlovarskej krajskej nemocnice a.s. Karlovy Vary v programe Erasmus+. Účastníci stáže detailne poznajú náplň práce jednotlivých pracovísk, štruktúru hospitalizovaných pacientov, uloženie a využitie pomôcok a prístrojovej techniky.

Aktívne spolupracujú s personálom pri realizácii výkonov špeciálnej ošetrovateľskej starostlivosti podľa špecifík svojich oddelení. Samostatne realizujú výkony základnej ošetrovateľskej starostlivosti.

Dnešný pracovný deň priniesol svoje výnimočné okamžiky. Určite natrvalo zotrvajú v pamäti dievčat. Andrea si počas praxe na emergency priala zúčastniť sa pri transporte pacienta leteckou záchrannou službou. V jednom okamžiku jej pozornosť zaujal zvuk pristávajúceho vrtuľníka. Už o malú chvíľu stála s búšiacim srdcom pred výťahom, ktorý ju dopravil na heliport vo štvrtom poschodí. A bola pritom. Tím pracovníkov detského oddelenia odovzdával trojmesačné bábätko vo vážnom zdravotnom stave posádke vrtuľníka, ktoré transportovali na špecializované pracovisko. Vanesa na kardiologickom oddelení spolupracovala pri príprave pomôcok a pacienta na špecializovaný liečebný zákrok označovaný ako kardioverzia. Využíva sa pri úprave srdcového rytmu pacienta. Sledovala celý postup zákroku a zabezpečovala následnú starostlivosť o pacienta po výkone. Týmto má absolvované všetky špecifické diagnostické a intervenčné liečebné postupy pri ochoreniach srdca a ciev, ktoré pracovisko realizuje. Viktória a Táňa sa na jednotkách intenzívnej starostlivosti cítia ako ryby vo vode. Milujú dynamickú prácu. V každom okamžiku sa pre nich deje niečo nové a zaujímavé. Napríklad účasť na zavádzaní arteriálneho katétra, pri tracheostómii, podávanie výživy do sondy, účasť pri odberoch krvi z centrálneho venózneho katétra, spolupráca pri preväzoch rán, práca s monitorovacou technikou, s potrubnou poštou. Viktória na internom oddelení pokračovala v realizácii intervencií spojených s aplikáciou liečiv. Spolupracovala s lekárom pri brušnej punkcii, pri príprave pacienta na aplikáciu transfúzneho prípravku. Neurologické oddelenie dnes zažilo zvlášť pokojný deň. Patrícia pracovný čas maximálne využila na poskytovanie starostlivosti pacientovi s Parkinsonovým syndrómom. S pacientom s touto diagnózou sa na oddelení stretla prvýkrát.
Každý deň pobytu dievčat na jednotlivých oddeleniach je pre nich prínosný. Stále majú motiváciu vidieť niečo nové. Verím, že získané skúsenosti ich významne posunú v procese prípravy na výkon náročného povolania zdravotníckeho pracovníka. Sama osobne viem, že vlastné, bezprostredne získané skúsenosti sú pre rozšírenie odborného obzoru a nácvik zručností veľmi dôležité a nenahraditeľné.

 

Čítané 2814 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill