Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
utorok, 23. apríl 2024
sobota, 12 jún 2021 23:00

Dermatovenerologická klinika Bulovka, Praha, Erasmus 8. turnus

Ohodnotiť túto položku
(6 hlasov)

O áno, už si spomínam, práve bolo pondelkové ráno a zároveň náš prvý deň vo Fakultnej nemocnici Bulovka v Prahe. Po celú dobu, odkedy sme vkročili do tohto obrovského areálu som si úpenlivo snažila zapamätať cestu k budove, v ktorej strávim najbližšie týždne.

„Tu rovno, dole po schodoch a zabočiť vľavo,” bežalo mi mysľou, hoci som vedela, že nestratiť sa tu bude pre mňa výzva. Ďalšou výzvou bolo pre mňa nájsť v prvý deň východ, no o tom neskôr. „Hmm...dermato...čo?” Prekvapenie z mojej tváre priam sršalo. Ako prvé ma zaujalo to, že tu nešlo o oddelenie, ale o kliniku. „Aký je medzi tým rozdiel a je vôbec nejaký?” Hlavným rozdielom medzi pojmom oddelenie a klinika je to, že klinika je často spojená so všeobecnou lekárskou praxou, ktorú vedie jeden alebo viacerí praktickí lekári, pričom na oddelení je umožnená prax a vzdelávanie zväčša pre študentov na stredných školách a vysokých školách v rámci niektorých študijných odborov. Počas mojich predošlých dní, ktoré som na tejto klinike strávila som sa stretla s niekoľkými, práve vyštudovanými lekármi, ktorí práve tu nadobúdajú prax vrámci svojho doktorandského odboru, ktorým je dermatovenerológia. Okrem kožných chorôb sa špecializuje aj na vyšetrenie a hospitalizáciu pacientov s pohlavnými ochoreniami a liečbu pacientov s poruchami lymfatického systému.
Klinika je rozdelená na niekoľko častí. Ambulantnú časť tvorí množstvo špecializovaných ambulancií, zameraných na diagnostiku, prevenciu a liečbu flebologických ochorení, vyšetrenie kožných nádorov, či znamienok, venerologické ochorenia, atopické ekzémy a ďalšie.
Lôžková časť, na ktorej pôsobím je zložená z deviatich izieb, pričom dve z nich sú nadštandardné. Najčastejšie sem prichádzajú chorí trpiaci psoriázou, solárnymi alergiami, mykózami, hydranetitídou, impetigom, teda nákazlivou kožnou infekciou, ktorá postihuje epidermis, no taktiež môže byť dôvodom hospitalizácie aj akútna alergická reakcia a vredy. Taktiež sem prichádzajú na krátkodobú hospitalizáciu pacienti, ktorým bola naordinovaná biologická liečba, ktorá je v súčasnosti veľmi známou alternatívnou liečbou niektorých ochorení. Okrem každodenných získavaní nových vedomostí či zručnosti, vďaka lekárom i sestrám, tvoriacich úžasný kolektív, do ktorého ma srdečne prijali, je pre mňa každý deň tu, obohatený novými a novými poznatkami a situáciami, ktoré ma neustále posúvajú bližšie na ceste robiť to, čo chcem a byť takým zdravotníckym pracovníkom, akým chcem.

Čítané 1547 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill