Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
piatok, 19. apríl 2024
štvrtok, 24 jún 2021 00:29

Interné oddelenie

Ohodnotiť túto položku
(7 hlasov)

Začal sa prvý deň odbornej stáže a moje kroky zamierili na Interné oddelenie. Interné oddelenie sa stalo na tri týždne mojím „ druhým domovom “, kde som mala absolvovať svoju odbornú stáž.

Interné oddelenie patrí medzi základné medicínske odbory, poskytujúce akútnu štandardnú aj intenzívnu nemocničnú starostlivosť prakticky v celom rozsahu v odbore vnútorného lekárstva.
Nachádza sa tu 14 lôžok intenzívnej starostlivosti rozdelených do dvoch jednotiek a 105 štandardných lôžok na štyroch staniciach. Izby sú štandardne vybavené samostatným sociálnym zariadením, TV a chladničkou.
Akútne vyšetrenie a eventuálny príjem pacienta na hospitalizáciu prebieha na non-stop fungujúcej internej ambulancii. Nachádzajú sa tu taktiež špecializované ambulancie ako napr.: endokrinologická, diabetologická či kardiologická, ktorej súčasťou je aj angiologická ambulancia. Ďalšou špecializovanou ambulanciou je ambulancia gastroenterologická (GEA). Súčasťou sú aj miestnosti na odpočinok a rekonvalescenciu po určitých diagnostických výkonoch. GEA je zameraná na celé spektrum chorôb zažívacieho traktu, pečene, žlčových ciest a pankreasu. Funguje aj ako GE centrum s možnosťou biologickej liečby pre určité diagnózy. Vykonáva sa tu celé potrebné spektrum vyšetrení ako napr. gastroskopia, kolonoskopia, ERCP (endoskopická retrográdna cholangio-pankreatografia) či necielená pečeňová biopsia.
Najčastejšie sem prichádzajú pacienti s chorobami ako napr. infarkt myokardu, akútne zlyhávanie srdca, cirhóza pečene, pankreatitída, hypoglykémia, hyperglykémia a mnohé iné. Vďaka veľmi milému personálu som sa rýchlo zorientovala a zoznámila s organizáciou a systémom práce na tomto oddelení a taktiež som sa tam udomácnila. Každým dňom som naberala vďaka novým situáciám nové vedomosti a praktické zručnosti.
Počas svojej stáže som uspokojovala bio -psycho- sociálne potreby pacientov, spolupracovala so sestrou pri plnení diagnostického a liečebného plánu pacienta a zdokonaľovala sa v odborných výkonoch ako sú: odbery venóznej krvi, príprava intravenóznych injekcií a infúzii, aplikácia vnútrosvalových a podkožných injekcií, meranie hladiny glykémie krvi glukomerom, zhotovovanie 12 – zvodového EKG záznamu, meranie tlaku a meranie saturácie kyslíka pulzným oxymetrom.
Moja odborná stáž pozajtra končí, ale ja už dnes viem, že na túto jedinečnú príležitosť vzdelávania budem s vďačnosťou ešte veľmi spomínať a predávam odkaz mladším spolužiakom – je to nenahraditeľná skúsenosť a stojí zato túto stáž absolvovať.

Čítané 2194 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill