Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
utorok, 23. apríl 2024
sobota, 14 august 2021 17:47

Bohatstvo Karlových Varov

Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

Rozhodli sme sa preskúmať historické časti mesta. Priamo v jeho centre sa nachádza niekoľko kolonád, v ktorých sú dostupné známe liečebné pramene. Kolonáda je stĺporadie, krytá chodba, z obidvoch strán tvorená stĺpmi. Na rozdiel od arkády nemá oblúky. V Karlových Varoch sa nachádza celkom sedem historických kolonád.

Jednou z prvých kolonád, ktorú sme navštívili, je Tržní kolonáda. Je to bohato vyrezávaná kolonáda, drevenej konštrukcie vo švajčiarskom štýle. V jej priestore vyviera Tržní prameň, ktorý má teplotu 62°C. Prvýkrát sa objavil v roku 1838 a od tohto dátumu sa niekoľkokrát stratil, no znovu zase objavil. Ďalším prameňom v tejto kolonáde je prameň Karla IV., ktorý ma teplotu 65,8°C. Jeho liečivé schopnosti prispeli k rozhodnutiu cisára Karla IV. vybudovať kúpele. V priestoroch kolonády sa organizujú verejné koncerty.

Ďalšou kolonádou je Mlynská kolonáda. Je to pseudorenesančná kamenná kolonáda v podobe otvorenej prízemnej stĺpovej haly. Hlavná promenádna hala je doplnená dvoma menšími pripojenými pavilónmi skalného prameňa a tak isto aj mlynského prameňa. Bola postavená v rokoch 1871-1881 podľa projektu vynikajúceho českého architekta Josefa Zítka. Najväčšia karlovarská kolonáda pokrýva celkom šesť minerálnych prameňov. K ním patria: prameň Libuše, ktorý vznikol spojením štyroch menších prameňov, ďalej prameň kniežaťa Václava I, Václava II., Mlynský, Rusalka a Skalní prameň. Voda z prameňa kniežaťa Václava II. bola využívaná k výrobe karlovarskej liečivej soli. Prameň s teplotou 58,6° vyteká pred kolonádou naproti miestu, kde sa konajú koncerty.
Mimoriadne nádherne zdobenou liatinovou kolonádou je Sadová. V polovici 19. storočia začal pri hľadaní základov pre vojenský kúpeľný ústav vyvierať Sadový prameň, ktorý sa mal pôvodne volať Císařský. Prameň Hadí je ďalším z prameňov, s ktorým sa stretávajú kúpeľní hostia od roku 2001. Obsahuje menej minerálov ako ostaté, ale za to väčšie množstvo oxidu uhličitého. Tento prameň s teplotou 28,1°C vyteká z hadej tlamy.
Do konca ukončenia odbornej stáže chceme navštíviť ešte zostávajúce kolonády, ktoré nám aj turistom tohto mesta spríjemňujú prechádzky historickým centrom.



Čítané 1770 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill