Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
štvrtok, 18. apríl 2024
sobota, 14 august 2021 17:51

Emergency - oddelenie urgentného príjmu

Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

A je to tu. Mám za sebou niekoľko dni mojej odbornej stáže v Karlovarskej krajskej nemocnici a.s. Emergency alebo oddelenie urgentného príjmu sa stalo mojím pracoviskom na tri týždne, v rámci ktorých sa budem snažiť zvládnuť systém a organizácia práce. Zatiaľ som na podobnom pracovisku nemala možnosť pracovať.

Oddelenie urgentného príjmu je pracoviskom moderne pracujúcej nemocnice, ktoré slúži k optimalizácii prechodu zdravotnej starostlivosti z prednemocničnej do nemocničnej fázy. Je personálne a materiálne vybavené pre prevzatie akútne postihnutých osôb jednak od posádok záchrannej zdravotnej služby (LZS, RLP, RZP), posádok Dopravnej zdravotnej služby, ako aj samostatne prichádzajúcich chorých. Sú tu ošetrovaní všetci pacienti, ktorí vyžadujú neodkladnú nemocničnú starostlivosť, a to bez ohľadu na tradičné odborové rozdelenie medicíny. Dôvodmi pre príchod chorého na urgent je napr. náhle vzniknutá dýchavica, bolesti na hrudníku, náhla porucha vedomia (kolaps) až bezvedomie, úrazy atď. Emergency pracuje v nepretržitej prevádzke 24 hodín denne, pracujúce sestry a lekári si vymieňajú smenu o 7:00 hodine ráno a o 19:00 hodine večer.

Priestorovo sa pracovisko skladá z 2 hlavných častí. Prvou časťou sú dve izby spolu so siedmimi lôžkami, na ktorých monitorujú pacientov so závažnými ochoreniami alebo pacientov práve privezených na monitorovanie základných vitálnych funkcií. Lôžka v tejto časti sú vybavené pre kompletnú resuscitáciu v prípade zlyhávania základných životných funkcií. Pracuje tu lekár OAIM, sestry a ďalší personál. Ku pacientovi sa podľa potreby zvoláva konzílium lekárov, ktorí rozhodnú o nasledujúcich krokov v zdravotnej starostlivosti. Stanovia diagnózu pacienta a následne po dohode aj liečbu. Medzi základné výkony realizované pri príjme pacienta patrí napr. odber venóznej krvi odberovým systémom Monovette, zhotovovanie 12-zvodového EKG, príprava a aplikácia infúzií, meranie tlaku krvi a monitorovanie ďalších funkcií, napojenie pacienta na pulzný oxymeter.
Ďalšou časťou pracoviska je akútna ambulancia, kam smerujú pacienti s akútne vzniknutým zdravotným problémom, ktorý si nevyžaduje uloženie na lôžko. Napr. s otvorenými ranami, kedy je potrebná sutura tkaniva. Nachádza sa tu i izolačná miestnosť, ktorá sa využíva aj pri čakaní na výsledok PCR testu.
Toto oddelenie mi určite poskytne mnoho príležitosti získať nové vedomostí a zručnosti, ale i možnosť upevniť si zručností. Pre prerušenie vyučovania pre covid pandémiu sme mali nižší počet hodín praktického vyučovania. K získavaniu praktických zručností a skúseností mi pomáha učenie sa od starších a skúsenejších sestier, ktoré nemajú problém zobrať ma k akémukoľvek výkonu. Podľa druhu výkonu sestrám pri práci asistujem, časť výkonov realizujem samostatne alebo sa zaúčam sledovaním toho, čo momentálne vykonávajú lekári i sestry. Vďaka tejto príležitosti nadobudnem nové skúsenosti, ktoré určite využijem v ďalšom štúdiu a predovšetkým počas odbornej klinickej praxi v Nemocnici A. Leňa, a.s. v Humennom.

 

Čítané 2043 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill