Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
piatok, 29. marec 2024
pondelok, 23 august 2021 20:52

Sklárske múzeum a sklárska huta Moser

Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

Jednou z posledných súčasti nášho kultúrno-spoločenského programu počas nášho pobytu v Karlových Varoch bola návšteva návštevníckeho centra Sklární Moser. Moser je česká firma zaoberajúca sa ručnou výrobou luxusného krištáľu. Vznikla pred viac ako 160 rokmi. Vďaka jedinečnej kráse, kvalite, dizajnu a majstrovstvu sklárov získali výrobky značky Moser celosvetový obdiv a uznanie.

Počas našej návštevy sme mali možnosť vidieť priamy proces výroby skla, predajnú galériu a múzeum, v ktorom nám prezentovali príbeh sklárni od najstarších čias až po súčasnosť. Videli sme ako majster sklár premieňa horúcu beztvarú masu skla vybranú z pece pri teplote 1 300 °C na základný tvar výrobku. Sklenený výrobok sa tvaruje v drevenej forme pomocou vyfukovania. V ďalších miestnostiach sa vyfúknuté tvary skla rôzne zdobia rytím a aplikovaním ďalších ozdôb. Výroba jedného kusu výrobku tak môže trvať aj niekoľko mesiacov. V sklárni Moser sa využíva výlučne bezolovnatý krištáľ, ktorý je priezračný a veľmi kvalitný. Pri výrobe sa môže miešať s veľmi kvalitnými farbami, ktoré vychádzajú z farieb drahokamov. Každý výrobok je výsledkom iba ručnej práce.

V múzeu sme sa dozvedeli informácie o histórii a zakladateľoch sklárni. Videli sme unikátne zbierky krištáľového skla - pohárov, váz a iné výrobky, o ktoré majú záujem aj kráľovské rodiny. Firma Moser získala za svoje výrobky veľa prestížnych ocenení.
V areáli múzea sme mohli vidieť rôzne sklenené dekorácie, ktoré mali zaujímavý tvar a pestrú farbu.
Súčasťou návštevníckeho centra je i kaviareň Moser, v ktorej sme si dali výbornú kávu a chutný koláčik.



Čítané 2036 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill