Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 26 august 2021 15:17

Košer jedlá, košer život...

Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Židovská štvrť v Třebíči bola spoločne so židovským cintorínom zapísaná na zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO v roku 2003. Unikátnym súborom 123 zachovalých domov, dve synagógy, budova radnice, rabínov dom, sirotinec, nemocnica a dve školy.

Princípy židovskej viery sú základné teologické princípy, ktoré boli stanovené židovskými rabínmi a učencami s cieľom určiť, v čo musí veriť každý, kto chce byť v súlade s židovskou ortodoxiou. Práve v súlade s vierou ortodoxní židia praktizujú košer jedlá.
Slovo košer pochádza z hebrejčtiny a znamená niečo čisté a nezávadné a podľa toho sa židia riadia.
Nad čistotou pripravovaných jedál, príloh, alkoholu, či košer porážku zvierat dohliada rabín a celý proces prípravy je takmer rituálny. Od prípravy stroja, či správneho noža, ktorý musí byť dvakrát dlhší ako krk zvieraťa. Nesmú sa tiež miešať mliečne a mäsité jedlá ani na stole, ani v miske a ani v žalúdku. Najbližšie mäso po syre môžu jesť až po 6 hodinách.
Všetky tieto zaujímavé fakty a ešte mnoho viac sme sa dozvedeli priamo v múzeu v židovskej štvrti. No aj sme chceli niečo košer ochutnať, ale taký kečup sa vyrába iba raz za rok na vopred vyčistenej linke a košer vína sa vyrábajú iba v 2 mestách v Českej republike, neostalo nám nič iné ako ochutnať košer whisky, ktorá bola k dispozícii práve v židovskej štvrti.
Opäť sme si rozšírili obzory a okrem nových zdravotníckych vedomostí z Třebíčskej nemocnice sa naučili aj niečo o židovskej kultúre. Aj o tom je Erasmus a výmenné stáže.
Nabudúce vám predstavíme i jednotlivé pracoviská, kde už usilovne pracujeme.

Čítané 2581 krát