Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 26 august 2021 15:25

Podezření... MFF Karlove Vary

Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Prvý týždeň našej odbornej stáže okrem zoznamovania sa s našimi pracoviskami sa v Karlových Varoch odohráva aj najväčší Medzinárodný filmový festival – MFF KV. Slávnostné otvorenie 55. ročníka MFF Karlove Vary sa konalo za prítomnosti hviezd českej kultúrnej scény.

Po promenáde na červenom koberci pred hotelom Thermal hostí privítal prezident festivalu Jiří Bartoška aj moderátor podujatia, Marek Eben. Nechýbala ani žiarivá zahraničná hviezda, tentoraz to bol britský herec Michael Caine. Otváracím filmom sa stala biografická dráma Zátopek, ktorú produkoval výkonný riaditeľ festivalu Kryštof Mucha. Červený koberec poctili svojou návštevou mnohé hviezdy českej kultúrnej scény a nielen tej. Vo výraznej zlatej róbe sa objavila česká rodáčka, modelka Daniela Peštová s manželom, spevákom Paľom Haberom. Tradične sa ako hostia predviedli aj herci Bolek Polívka či Miroslav Donutil. Počas festivalu premietnu celkovo 120 filmov, z toho 32 premiér. Hviezdnymi hosťami budú tento rok aj herci Johnny Depp či Ethan Hawke. Depp sa na festivale zúčastní v druhej polovici a uvedie filmy, v ktorých hrá - Minamata a Hrnec zlaťáků: Pár drinků s Shanem MacGowanem.

My sme si mali možnosť pozrieť v stredu večer festivalový film Podezření v kategórii Zvláštne uvedenie. Tento film režíroval slovenský režisér Michal Blaško a spolu s jednou z hlavných postáv Denisou Barešovou a producentom filmu sme mali možnosť po ukončení premiéry filmu vzájomne diskutovať o filme a o pocitoch, ktoré v nás zanechal. Trojdielna miniséria je inšpirovaná desiatkami skutočných prípadov a rozpráva o sile manipulácii a vplyvu médií na spoločenskú mienku. Zdravotná sestra Hana je obvinená z podozrivého úmrtia pacientky. Vo filme sa len pozvoľna uvoľňujú informácie, nehľadá sa vinník, skôr sa skúma, ako sa pravda odlišuje od zdania. Film v nás zanechal hlboký dojem a núti nás zamýšľať sa nad silou médií, ako ovplyvňujú sociálne vzťahy a aký majú dopad na náš život. Film Podezření nás natoľko zaujal, že sa tešíme na pokračovanie a určite si nenecháme ujsť jeho rozuzlenie.
Okrem návštevy filmového festivalu sme využili krásne slnečné počasie na obhliadku mesta, kúpeľnej kolonády a pohľad na celé mesto sme si vychutnali v rozhľadni Diana, ktorá sa týči vo výške 556 m.n.m. Vedľa rozhľadne Diana sa nachádza tropický dom Motýlí dům, v ktorom si môžete vychutnať pohľad na množstvo nádherných exotických motýľov z celého sveta.

Držte nám prsty, zajtra možno stretneme na prechádzke po kúpeľnej kolonáde aj Johnyho Deppa :-) či inú hviezdu...
A medzitým vám v najbližších príspevkoch predstavíme oddelenia, na ktorých pracujeme.

Čítané 2663 krát