Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
štvrtok, 18. apríl 2024
nedeľa, 29 august 2021 23:24

„Za větrník na větrník“

Ohodnotiť túto položku
(6 hlasov)

To je názov akcie, ktorou chce mesto Třebíč v spolupráci s miestnymi cukrárňami a kaviarňami zviditeľniť novú, zrekonštruovanú pamiatku Veterný mlyn na Kanciborku.

Kto si kúpi veterník s vlajočkou, tak bude mať vstup zdarma. Akcia však mala taký veľký úspech, až bol nakoniec problém zohnať v cukrárni veterník. Všetky sa rýchlo vypredali, ale ani to nás neodradilo a vybrali sme sa i tak pozrieť krásny mlyn.

Je to mlyn holandského typu, ktorý slúžil na mletie třísla – teda kôry stromov, ktorá sa používala na luhovanie kože. V meste bola židovská rodina, ktorá vlastnila i továreň na kože. Po vojne sa všetko zmenilo, mlyn prestavali na byt pre chudobných, preto vidíte na fotkách pôvodného obyvateľa mlyna v podobe sochy vedľa postele s mačkou. V roku 2020 získal tento mlyn ocenenie za starostlivosť o kultúrne dedičstvo.
Naše putovanie za pamiatkami pokračovalo ďalej. Dominantou mesta je totiž aj Městská věž pri kostole sv. Martina, ktorá vznikla ako súčasť opevňovacieho systému po roku 1335. Bola niekoľkokrát zničená i opravená do dnešnej podoby. Je vysoká 75 metrov. Výhľad na mesto bol zážitkom. Jej zvon počujeme odbíjať každú štvrť, pol, trištvrť i celú hodinu.
Náš prvý víkend v Třebíči sme ukončili návštevou Múzea Vysočiny, ktoré sa nachádza na Valdštejnskom zámku a Baziliky sv. Prokopa ako súčasť Benediktínskeho kláštora z 13.storočia. Na jeho nádvorí sme si pozreli vystúpenie historického šermu. Takto oddýchnutí sa tešíme od zajtra znova na prax v nemocnici.

Čítané 2499 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill