Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
štvrtok, 25. apríl 2024
pondelok, 30 august 2021 23:16

Nikdy nevieš, čo ťa čaká na Emergency

Ohodnotiť túto položku
(4 hlasov)

Prešiel týždeň našej stáže a ja som sa Vám rozhodla predstaviť svoje oddelenie. Moju trojtýždňovú stáž absolvujem na Emergency – urgentnom príjme. Toto oddelenie je od októbra 2012 súčasťou Pavilónu akútnej medicíny v Karlovarskej krajskej nemocnici.

Základným poslaním je ošetrenie akútne postihnutých osôb prevzatých od posádok záchrannej zdravotnej služby RZP, LZS, RLP ako aj samotne prichádzajúcich. Prichádzajú nám tu pacienti s dýchavicou, náhlou poruchou vedomia až bezvedomím, otrasom mozgu, s rôznymi úrazmi, kolapsami, bolesťami v hrudníku atď... Pracujú tu lekári OARIM, sestry so špecializáciou v odbore intenzívna medicína a anesteziológia, sanitári a ďalší zdravotníci. Podľa charakteru ochorenia sú k pacientovi privolaní konziliárni lekári príslušného odboru, ktorí stanovia diagnózu a liečbu. Personál si vymieňa službu o 7:00 a 19:00 hod. večer. Prevádzka Emergency je nepretržitá - 24 hodinová.

Priestorovo sa delí na dve časti. Ambulantná časť sa člení na základné odbory - chirurgia, neurológia, ortopédia a interné, kde prichádzajú akútni pacienti, ktorí nepotrebujú uloženie na lôžko (zlomeniny, otvorené rany). Lôžková časť, ktorá sa delí na dve miestnosti so siedmimi expektačnými lôžkami, z toho v jednej sa môžu vykonávať nevyhnutné zákroky. Na oddelení sa nachádza avízo systém, ktorý oznamuje príchod pacienta spolu s jeho diagnózou a osobnými údajmi. Pri každom príjme pacienta sa vypisuje „Akútní záznam – Emergency“ a realizujú sa výkony ako napríklad odber venóznej krvi Monovette systémom, meranie a monitorovanie fyziologických funkcií, zhotovovanie 12 – zvodového EKG, príprava a aplikácia infúzií. Na tomto oddelení som mala doposiaľ možnosť vidieť gastroskopiu – endoskopické vyšetrenie žalúdka a kardioverziu – výkon, na prerušenie srdcových arytmií pomocou elektrického výboja.

Som rada, že mám možnosť upevniť si doterajšie vedomosti a nadobudnúť nové v rámci tohto oddelenia a teším sa na ďalšie dni strávené s príjemným a ohľaduplným personálom.

Čítané 2096 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill