Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
utorok, 23. apríl 2024
štvrtok, 02 september 2021 21:00

Erik a Ortopedické oddelenie

Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

Moju prax na odbornej stáži v Nemocnici Třebíč vykonávam od 23.augusta na štandardnom ortopedickom oddelení.Ortopedické oddelenie Nemocnice Třebíč poskytuje svojim pacientom komplexnú ortopedickú starostlivosť pre deti a dospelých.

Táto starostlivosť sa zaoberá chirurgiou pohybového aparátu, ktorá zahŕňa širokú škálu výkonov od korekcie vrodených vád, degeneratívnych a zápalových ochorení až po traumatické postihnutia pohybovej sústavy.Lôžková časť, ktorá je zložená zo štandardného ortopedického oddelenia poskytuje svojim pacientom 27 lôžok pre ich hospitalizáciu, počas ktorej sa o nich stará personál zložený z 25 členov: 10 lekárov, ktorí sú špecializovaní na ortopedické lekárstvo, 11 sestier, so stredoškolským alebo vysokoškolským vzdelaním, 3 sanitárky a 2 sanitári.

Na ortopedickom oddelení je ošetrovateľská starostlivosť poskytovaná pacientom s poškodením pohybového aparátu, u ktorých môžu byť vykonávané zákroky ako sú: TEP totálna endoprotéza kĺbu (bedro, koleno, rameno, členok, metakarpofalangeálne kĺby rúk), artroskopické ošetrenie kĺbov, stabilizácia ramena, plastika skríženého väzu kolena, parciálna menisektómia (artroskopický operačný výkon na odstránenie časti poškodeného menisku), synovektómia (operačné odstránenie vnútornej vrstvy kĺbového puzdra), burzektómia, korekcia prednožia, synovektómia kĺbov a šliach, operácia lakťa pri entezopatii ( "tenisový, lakeť"), operácie Achillovej šľachy, užinové syndrómy v oblasti lakťa a zápästia ( ako napr. syndróm karpálneho tunela), ošetrenie následkov vážnejších úrazov. Ošetrujú sa tu všetky úrazy končatín. Vykonáva sa tiež osteosyntéza nestabilných zlomenín s využitím techniky uhlovo stabilných dláh.
Každý deň mi je poskytnutá možnosť vidieť a vyskúšať si nové, zaujímavé činnosti, vďaka ktorým môžem rozširovať moje odborné znalosti. Okrem vykonávania už mne dobre známych činností ako sú: hygiena a kŕmenie pacienta, polohovanie, starostlivosť o posteľ, posteľnú bielizeň a osobnú bielizeň som mal možnosť asistovať pri výbere Redonovho drénu, ktorý u pacienta slúžil na odvádzanie sekrétu z pooperačnej rany, vykonávať preväzy pooperačných rán, rán so zavedeným drénom. Novinkou pre mňa bol aj odber krvi novým systémom, nazývaným Monovette.
Nemožno zabudnúť spomenúť aj zdravotnícky personál oddelenia, ktorý je každodenne príjemným spoločníkom odbornej stáže, pripravený kedykoľvek mi pomôcť pri výkone mojej praxe, vysvetliť mi všetky nové a nepoznané činnosti, no hlavne vždy pripravený ochotne pomôcť svojim pacientom, ktorí si ich starostlivosť vyžadujú a sú na nej závislí. Jedným z takýchto pomocníkov bol aj už bývalý žiak zo SZŠ v Třebíči, ktorý bol na výmennej stáži v rámci programu Erasmus u nás v Humennom.

Táto odborná stáž je pre mňa neoceniteľnou skúsenosťou, ktorá jednoznačne pomôže ako môjmu ďalšiemu štúdiu tak i budúcemu povolaniu a som za ňu veľmi vďačný.

 

Čítané 2360 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill