Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
pondelok, 20. máj 2024
štvrtok, 09 máj 2024 16:07

Všetky cesty vedú do Ríma...

Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)


Naša cesta začala v Humennom, kde sa stretlo 42 žiakov zo všetkých ročníkov, ktorí boli plní očakávania a chuti spoznať krásne mestá Rím, Vatikán a Florenciu.


Po dlhej noci strávenej v autobuse sme s radosťou vykročili a ako prvé spoznali nádhernú Florenciu, rodné mesto zakladateľky ošetrovateľstva Florence Nightingelovej, ktorej pamätník sa nachádza v Bazilike Červeného kríža. O histórii mesta nám porozprávala naša sprievodkyňa Ľudmila, ktorá nás sprevádzala po celé dni. Prešli sme po ikonickom moste , ochutnali pravé talianske gelato, nakúpili suveníry a obdivovali Michelangelovu sochu Dávida a iné historické pamiatky. K večeru sme sa presunuli k Rímu , do Campu Hu i Pini, kde sme sa ubytovali v chatkách v píniovom lese.
Druhý deň sme navštívili štát v štáte Vatikán, sídlo pápeža Františka. V Bazilike svätého Petra obdivovali architektúru. História na nás sálala z každej sochy, fresky či krypty všetkých pápežov. Zapálili sme sviečku, pomodlili sa, prispeli na milodary a vyjadrili vďaku za život ,aký máme. Stihli sme aj chutný obed pizzu, či originálne domáce talianske cestoviny, ktoré sme jedli na obrubníku, ale i to malo svoje čaro. Poobede sme navštívili slávne Vatikánske múzeum, ktoré je dlhé 7 km. Videli sme všetky koče i autá ,v ktorých sa kedysi vozili pápeži, nádherné fresky slávnych talianskych maliarov, vzácne gobelíny, mapy a nasávali atmosféru v Sixtínskej kaplnke, v ktorej prebieha i voľba Pápeža. Večer sme opäť strávili v Campe a utužovali priateľstvá so spolužiakmi a učiteľmi. Druháci so štvrtákmi aj tretiakmi. Zrazu nebol problém a každý sa kamarátil s každým.
Na tretí deň mali štvrtáci naplánovanú odbornú exkurziu v súkromnom dialyzačnom stredisku a preto sme sa rozdelili. Na p. učiteľku Kráľovú čakalo milé stretnutie s bývalou žiačkou Marikou Krompákovou, ktorá pracuje v Ríme už 5 rokov. Ukázala nám svoje pracovisko, porozprávala o živote v Ríme. Neskôr sme absolvovali ešte túru po historických pamiatkach mesta . Panteón, Forum Romanum, Koloseum, krásne námestia, historické uličky. Vhodili sme mince do Fontány di Trevi a odfotili sa pri krásnych Španielskych schodoch, kde sa práve natáčal seriál Emily v Paríži. Večer unavení, ale plní zážitkov i nakúpených darčekov, sme cestovali späť domov.
Na záver sa chceme poďakovať vedeniu školy, pani riaditeľke Marcele Griščíkovej, za možnosť zúčastniť sa a pani učiteľkám Zuzane Gemešovej a Slávke Kráľovej za zorganizovanie exkurzie a celého výletu, ktorý v nás zanechal nezabudnuteľné zážitky , dojmy a priateľstvá.

 

Čítané 91 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill