Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
nedeľa, 28. apríl 2024
utorok, 06 jún 2023 21:52

Program Erasmus+ - odborná stáž aneb ,,Cesta do hlubin študákovy duše“

Ohodnotiť túto položku
(8 hlasov)

4. júna 2023 sa osemčlenná skupinka tretiakov vydala za poznaním a zážitkami do čarovného mesta Praha. Napriek rannému času bolo na našich tvárach vidieť vzrušenie i očakávanie.

Cesta autom a následne vlakom z Košíc nám poskytla pohodlnú a bezpečnú dopravu. Do stovežatej Prahy sme pricestovali popoludní a hlavné mesto Českej republiky nás privítalo slnečnými lúčmi. V priebehu cesty sme mali možnosť sa viac navzájom spoznať a debatovať o našich očakávaniach.

Po desiatich hodinách sme dorazili do cieľa. Krátky presun metrom, ubytovanie a rozhodovanie čo s načatým večerom. Spoločne sme sa zhodli na spoznávaní blízkeho okolia pražskej štvrte Karlín. Na Karlínskom námestí sme obdivovali kostol sv. Cyrila a Metoděje a zaujal nás park, kde trávia v družných rozhovoroch či cvičením čas mladí ľudia. Z námestia sme sa peši dostali až na Národný pamätník na Vítkove, ktorý stoji na hranici mestských častí Karlín a Žižkov. Na kopci Vítkov sa vypína tretia najväčšia jazdecká socha na svete vyrobená z bronzu, vážiaca 16 ton. Zobrazuje slávneho českého vojenského vodcu husitov Jána Žižku z Trocnova. Je to obľúbené miesto turistov i zamilovaných párov, ktorých neodradí ani 266 schodov vedúcich k tomuto monumentu. Boli sme fascinovaní krásou a históriou tohto starobylého miesta i výhľadmi na Prahu. Po prechádzke pri západe slnka sme sa vrátili na našu ubytovňu Familly Golden Appartmanets, ktorá sa stala naším dočasným domovom na tri týždne. Unavení, no plní očakávania sme sa začali pripravovať na prvý pracovný deň.
Ráno sme sa zobudili s jasným cieľom, absolvovať zoznámenie s pracoviskami odbornej praxe a zahájiť tak našu stáž. Pred siedmou hodinou sme už stáli pred bránami hosťujúcich nemocníc. Dievčatá z PS III.A, Vanessa, Soňa, Lenka a Melánia, realizujú odbornú prax vo FN Bulovka na klinikách dermatovenerológie, ortopédie, neurologickom a internom oddelení. Vlado, Henika, Vanesa a Ema z PS III.B získajú vedomosti a zručnosti na klinikách urológie, kardiochirurgie, neurochirurgie a hematológie FN Královské Vinohrady. Počiatočný stres rýchlo opadol po zoznámení sa s vrchnými sestrami a personálom jednotlivých pracovísk. Naše poďakovanie im patrí za priateľské privítanie. Hneď ako sa nás ujali, zapojili nás do pracovného procesu a my sme tak mali možnosť odštartovať našu cestu za poznaním a ,,cestu do hlubin študákovy duše“. Už prvý deň sa niesol v znamení mnohých skúseností.
V nasledujúcich dňoch Vám budeme prinášať krátke výpovede o tom, čo sme zažili a naučili sa vďaka účasti na odbornej stáži v rámci programu Erasmus+.

Čítané 461 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill