Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
sobota, 27. apríl 2024
nedeľa, 11 jún 2023 20:57

Spoznávanie nového v odbore gynekológie a pôrodníctva

Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Ďalší deň sa niesol v duchu spoznávania Nemocnice AGEL-Vítkovice. Mali sme možnosť navštíviť Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie, ktoré poskytuje komplexnú starostlivosť o ženu, špeciálne služby v oblasti urogynekológie, prenatálnej diagnostiky, onkogynekológie, poradne pre rizikové tehotenstvo, problémy klimaktéria.

Pôrodnica podporuje dojčenie bábätka, zaisťuje popôrodný bonding aj rooming-in.
Bonding (pripútanie, prepojenie) upevňuje vzájomnú väzbu medzi dieťaťom a mamičkou a podporuje laktáciu. V prípade nekomplikovaného pôrodu je ideálny bonding počas celého pobytu na pôrodnej sále (cca 2 hodiny).
Pôrodná sála disponuje 3 pôrodnými izbami s polohovateľnými lôžkami. Súčasťou pôrodnej sály je operačná sála na vykonanie cisárskeho rezu a pooperačná izba, kde môže mamička pri nekomplikovanom priebehu tráviť prvé spoločné chvíľky s oteckom a bábätkom.
Na pôrodnej izbe využívajú: gymnastickú loptu, pôrodnú stoličku, pôrodný vak, nafukovacie kreslo CUB, muzikoterapiu, aromaterapiu – prírodná kozmetika na zníženie bolesti a spríjemnenie priebehu pôrodu, pôrodné kreslo so šatkou na zavesenie, ktoré je možné využiť na alternatívne vedenie 1. i 2. pôrodnej doby, naparku hrádze bylinnou zmesou - slúži na uvoľnenie pôrodných ciest v prvej dobe pôrodnej a na celkovú harmonizáciu i povzbudenie kontrakcií. Teplo v kombinácii s bylinnými výparmi pôsobí relaxačne, znižuje vnímanie bolesti v oblasti hrádze a je prevenciou rizika jej poranenia.
Oddelenie realizuje kurzy pre nastávajúce matky, ponúka alternatívne metódy vedenia pôrodu a udržuje vzťah s rodičkami aj po pôrode - prednášky na stravovanie detí a pod. Nemocnica nesie titul Baby Friendly Hospital - je ústretová k deťom, výrazne podporuje dojčenie.
Týmto zaujímavým oddelením nás previedla úžasná staničná sestra, ktorá nám umožnila nazrieť na novorodenecké oddelenie a oddelenie šestonedelia. V závere našej exkurzie sme mohli vidieť laktačnú poradňu, kde pomáhajú mamičkám s touto problematikou.

Tešíme sa na ďalšie dni a množstvo nových vedomostí, skúseností a zážitkov.

Čítané 375 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill