Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
pondelok, 29. apríl 2024
štvrtok, 15 jún 2023 23:25

Hematologická klinika FN Královské Vinohrady v Prahe

Ohodnotiť túto položku
(5 hlasov)

Mojim pracoviskom sa na tri týždne stala interná hematologická klinika, ktorá poskytuje diagnostiku a liečbu pacientom s ochoreniami krvi. Klinika sa nachádza v pavilóne R a skladá saz troch častí - ambulantného traktu, štandardného lôžkového oddelenia a jednotky intenzívnej starostlivosti.

V ambulantnom trakte sa nachádza 7 ambulancií s čakárňou, ďalej odberová miestnosť a zákroková sála, na ktorej lekári vykonávajú odbery kostnej drene. Súčasťou je aj stacionár, ktorý slúži na aplikáciu liečiv ako je chemoterapia, ale aj na aplikáciu transfúzie.

Ja praxujem na štandardnom lôžkovom oddelení, ktoré disponuje štyrmi štandardnými a dvoma nadštandardnými izbami. Nadštandardné jednolôžkové izby umožňujú pacientom zvýšiť komfort počas hospitalizácie, ale zároveň slúžia aj pacientom po transplantácii kostnej drene ako izolačné izby. Na izolačných izbách je nutné dodržiavať bariérový režim, ktorý spočíva v ochrane pacienta pred vznikom infekcií. Personál, ktorý prichádza do kontaktu a pacientom nosí ochranný odev (rukavice, rúško, empírový plášť), pravidelne si dezinfikuje ruky, pri výkonoch používa jednorázové pomôcky, dodržiava aseptické postupy. Na izbe je zakázané priame a nepriame vetranie a zákaz návštev. Kapacita oddelenia je 14 pacientov. Okrem poskytovania základnej starostlivosti spolupracujem so sestrou pri podávaní chemoterapie, meriam fyziologické funkcie, odoberám venóznu či kapilárnu krv, výtery z telových dutín, realizujem činnosti spojené s príjmom a prepustením pacienta, pripravujem infúzne roztoky a spolupracujem so sestrou pri ich podaní, v spolupráci so sestrou pripravujem a podávam lieky per os, zhotovujem EKG, starám sa o periférne a centrálne venózne katétre (CVK), no vykonávam aj mnoho ďalších výkonov. Naučila som sa tiež pracovať s infúznou pumpou a setovať, t.j. napájať viacestné spojovacie hadičky na infúzny set pomocou tzv. kohútika Postupne sa oboznamujem so systémom práce na oddelení, jeho materiálnym vybavením a odbornými výkonmi spojenými s diagnostikou a liečbou pacientov. Jedným z výkonov, ktoré mi bolo umožnené vykonať bolo odstraňovanie CVK pri prepustení pacientky do domáceho liečenia. Mojim najväčším zážitkom však zatiaľ bola možnosť asistovať lekárovi pri diagnostickom výkone sternálna a abdominálna punkcia. Tiež som mala možnosť vidieť ako pracuje prístroj na separáciu krvných buniek u pacientky pred autológnou transplantáciou. Pri tomto type transplantácie je darcom krvných buniek sám chorý pacient. Tento týždeň ma ešte čaká prax na JIS a stacionári, ktorý je súčasťou kliniky. Teším sa na ďalšie veci, ktoré ma čakajú a ďakujem personálu hematologickej kliniky FNKV, že ma prijali ako súčasť tímu.

Čítané 495 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill