Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
nedeľa, 28. apríl 2024
utorok, 13 jún 2023 17:07

Urologická klinika FN Královské Vinohrady v Prahe

Ohodnotiť túto položku
(6 hlasov)

Počas trvania stáže sa mojim druhým domovom stala urologická klinika, ktorá poskytuje komplexnú diagnostickú a liečebno-preventívnu starostlivosť o pacientov trpiacich ochoreniami urogenitálneho traktu.

Jej priestorové, prístrojové a materiálne vybavenie ponúka celé spektrum urologickej diagnostiky a terapie pod vedením odborníkov. Nachádza sa v pavilóne H spolu s pracoviskami onkológie, gynekológie, chirurgie a rádiodiagnostiky, čo vytvára priestor pre úzku medziodborovú spoluprácu. Klinika disponuje dvoma ambulanciami, štandardným oddelením, JIS a dvoma operačnými sálami na endoskopické a štandardné operačné výkony. Zameriava sa na chirurgickú liečbu i konzervatívnu liečbu a jej súčasťou je stomická poradňa. Medzi najčastejšie chirurgické zákroky patrí transuretrálna resekcia, ktorá rieši povrchový neprerastajúci nádor močového mechúra a transureterálna resekcia prostaty indikovaná pri nezhubnom zväčšení prostaty, kde nepomáha konzervatívna liečba. Oba výkony sa vykonávajú v celkovej alebo spinálnej anestézii pomocou optického prístroja resektoskop. K ďalším výkonom patrí odstraňovanie kameňov z močového mechúra, močovej trubice alebo obličky endoskopicky, chirurgicky alebo pomocou rázovej vlny.

Ja praxujem na štandardnom lôžkovom oddelení s kapacitou 30 lôžok. Zvýšenie úrovne pohodlia počas hospitalizácie umožňujú dve nadštandardné izby. Okrem základnej starostlivosti realizujem starostlivosť o permanentné močové katétre, meranie FF, príjem pacienta, odber kapilárnej krvi, prípravu infúznych roztokov a spolupracujem so sestru pri podávaní rôznych foriem liekov a mnoho ďalších výkonov. Zúčastnil som sa seminárov zameraných na antidekubitné pomôcky a stomické pomôcky v urológii. Najväčším zážitkom bola účasť na zákroku s názvom LERV, čo je drvenie obličkových kameňov neinvazívnou cestou pomocou rázovej vlny. Teším sa na ďalšie skúsenosti z praxe JIS a návštevy endoskopického sálu.
Po pracovnom dni sme sa ponorili do tajomného podmorského sveta a navštívili „Svet medúz“. Ide o unikátny svetový projekt. Pod strechou nákupného centra Arkády Pankrác sa na priestore cez 700 m² nachádza 38 akvárií, v ktorých je k videniu 30 druhov medúz. V guľovitých akváriách rôznej veľkosti sa prelína ohromujúci život medúz s audiovizuálnymi efektmi. Projekt je zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov ako najväčšie guľovité akvárium. Vedeli ste, že medúzy patria k najzáhadnejším a najkrajším tvorom oceánov, nevedia plávať a ich ladný pohyb je spôsobený len prúdom morskej vody? Asi 10 000 vznášajúcich sa medúz rôznych veľkostí, tvarov a farieb sa nám zdali ako živé umenie. Irolognformačné tabule nám priblížili rôzne aspekty života medúz a ich prirodzeného prostredia, čím sa prehliadka stala aj vzdelávacím zážitkom. Tajomnú atmosféru meduzária dopĺňala relaxačná hudba. Čas plynul pomaly, príjemné miesto a pohodová atmosféra nás tak dokonale pripravili na nasledujúci pracovný deň.

 



Čítané 417 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill