Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
sobota, 27. apríl 2024
nedeľa, 18 jún 2023 22:44

980 gramový uzlíček šťastia...

Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Dnes naše kroky viedli k malinkým novým životom vo Fakultnej nemocnici v Ostrave.

Naša päťčlenná ostravská posádka zavítala na neonatologické oddelenie, ktoré je zároveň perinatálnym centrom. Toto oddelenie zabezpečuje starostlivosť všetkým kategóriám novorodencov a je rozdelené na 3 stanice.

Novorodenecká stanica sa stará o novorodencov narodených od 35. týždňa, ktorí sa adaptujú dobre na svoje okolie. Druhou stanicou je stanica intermediárnej starostlivosti, tá sa stará o patologických ( donosených aj nedonosených) novorodencov, ktorí majú stabilizované životné funkcie. A poslednou stanicou je jednotka intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti o novorodencov, kde sa nám podarilo taktiež nahliadnuť a vyrazilo nám to dych. Starajú sa tu o novorodencov, ktorým zlyhávajú vitálne funkcie, o novorodencov, ktorí majú vrodené vývojové chyby a taktiež o tých, ktorí sa narodili s veľmi nízkou pôrodnou hmotnosťou. Najviac nás chytil za srdce príbeh drobného dievčatka, ktoré sa narodilo v 23. týždni tehotenstva s pôrodnou hmotnosťou 490 gramov, dnes váži už 980 gramov.
Na tomto oddelení podporujú včasný kontakt matky s dieťaťom ihneď po narodení, tzv. bonding, klokankovanie a rooming-in. Sestry a personál majú priamo na oddelení množstvo prístrojovej techniky, napr. CRP prístroj, sono, prístroj na vyšetrenie acidobázickej rovnováhy, špičkové monitory, inkubátory, resuscitačné vybavenie a každé dieťa má individualizované pomôcky. Najviac nás zaujal miniatúrny fonendoskop, či manžetka na tlakomer a elektródy na EKG.
Z oddelenia sme odchádzali s úplne novými poznatkami a dojmami aj vďaka sprevádzajúcim sestrám. Naše ďakujem patrí staničnej sestre Mgr. Monike Kupkovej a našej bývalej žiačke Bc. Daniele Smetankovej, ktorá pracuje na tomto oddelení, za sprostredkovanie exkurzie.

Pred pár dňami sme sa obohatili o kultúrny zážitok v podobe činohry – Mária Antoinetta v krásnych, historických priestoroch Divadla Antonína Dvořáka. Pred očami sa nám odohral životný príbeh ženy, ktorý stojí za zamyslenie.

A ako sme prežili víkend ? Dozviete sa v ďalšom článku...

 

Čítané 478 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill