Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
piatok, 26. apríl 2024
piatok, 23 apríl 2021 14:35

Návrat žiakov do školy

Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Na chvíľu návratu žiakov do škôl čakala väčšina z nás viac ako kedykoľvek predtým. Školský život sa pomaličky začína vracať do starých koľají.

Za uplynulé obdobie boli nároky na Vás, Vašu rodinu a Vašich blízkych kladené vyššie ako inokedy. Žiaci našej školy sa vzdelávali doma formou online vzdelávania. Niektorí z rodičov a pedagógov dochádzali do práce, iní mali home office, no každý z Vás mal okrem svojich povinností na starosti aj žiaka/žiakov. Veríme, že ste to zvládli bez väčších problémov.

Počas online vzdelávania sa zmenil najmä Váš každodenný zabehnutý režim. Pre žiakov, to bolo najmä v oblastiach: žiaden šport (tréningy a pod.), žiadna škola, obmedzené stretávanie sa so spolužiakmi, či kamarátmi a pod. Žiaci oveľa viac času trávili doma a na internete. Mnohí možno naďalej viedli veľmi intenzívny, ale iba online sociálny život. Počas týchto dní (podľa aktuálnych zistení) sa u žiakov mohli objavovať pocity ako frustrácia, nervozita a izolácia, možno častejšie pociťovali hnev, obavy, úzkosť a nostalgiu. Rodičia sa mohli stretnúť aj s tým, že ich deti (teenageri) na stresové, záťažové situácie reagovali rôzne (napr. zvýšeným užívaním alkoholu a pod.). Mohli sa cítiť presýtení emóciami a cítiť sa bezradne, pretože nemali dostatočný priestor ich ventilovať. Toto mohlo viesť aj k prudkým hádkam s rodičmi, či súrodencami.

Väčšina prejavov je dočasných a časom pominie. Môžete žiakom pomôcť ovládať svoje pocity a emócie, postupne ich opäť dostať pod kontrolu a to tým, že im vysvetlíte, že uvedené (možno aj pre nich samotných nepríjemné) správanie a prežívanie je po vypätých psychických situáciách bežným javom a existuje riešenie na návrat do normálu.

Je málo pozitív, ktoré nám pandémia priniesla, no za jedno z nich považujeme nutnosť užšej spolupráce medzi školou a rodinou. Budeme radi, ak táto spolupráca bude pokračovať aj naďalej. Ako jednu z foriem spolupráce Vám ponúkame možnosť konzultácií s našou školskou psychologičkou. Ak cítite potrebu poradiť sa s niekým o tom, ako ďalej postupovať v oblasti výchovy či vzdelávania Vášho dieťaťa, môžete kontaktovať našu školskú psychologičku denne od 7:00 do 15:00 prostredníctvom emailu: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript..

Spracovala: Mgr. Veronika Sopiriaková na základe odporúčaných informácií z dostupných zdrojov: Vernarcová, J., & Papp, E. (2020). Informačný materiál pre školských psychológov. Dostupné na https://vudpap.sk/wp-content/uploads/2020/05/Info_material_pre_SP_2_D.pdf

Čítané 1697 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill