Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
piatok, 03. máj 2024
pondelok, 22 apríl 2024 14:47

„Tak veľa kníh a tak málo času.” Frank Zappa

Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Aj v dobe virtuality má význam kniha a knižnica. Čitateľská gramotnosť je súčasťou Štátneho vzdelávacieho programu . Na našej škole máme plán aktivít na podporu čitateľskej gramotnosti.

Základným bodom pri vstupe na školu je návšteva školskej knižnice. Tú absolvujeme v októbri pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc.Mnohí prichádzajú študovať na našu školu z rôznych miest a dedín a Vihorlatskú knižnicu v Humennom nepoznajú. Preto prváci majú možnosť zúčastniť sa aktivít, ktoré ponúka knižnica.Tohtoroční prváci v mesiaci marec a apríl absolvovali podujatie venované Dňu materinského jazyka. Interaktívnou formou sa dozvedeli mnoho zaujímavosti o jazyku, knihách, slovách. Vyskúšali si mnohé hry a jazykolamy.

Žiaci 3. B triedy 18.apríla absolvovali besedu s víťazkou súťaže Anasoft litera 2023 s knihou poviedok Dôvod na radosť Soňou Urikovou. Určite táto mladá osoba bola príkladom, ako sa dopracovať k úspechu už v mladom veku.
Na hodine sme si prečítali jej prvotinu. Potom si každý prečítal poviedku podľa vlastného výberu.
Autorka v knihe Dôvod na radosť načrtáva obrazy vzťahov medzi rodičmi a deťmi, starými rodičmi a vnúčatami, slimákmi a králikmi. Zaobíde sa pritom bez veľkých gest a so zmyslom pre zápletku sa sústreďuje na detail, pretože to podstatné sa často ukrýva v zdanlivo nepodstatnom, nevypovedanom a nepomenovateľnom. Postavy hľadajú svoju ľudskú hodnotu napriek pocitu nedostatočnosti, vybočujú z preferovanej normy a ocitajú sa v rozporuplných životných situáciách. Dospievajúce dievčatá, mladé ženy bez jasnej perspektívy či pochybujúce matky: všetkým sa po istej životnej skúsenosti akosi zákonite odnechce.

Všetky podujatia boli inšpiratívne a presvedčili nás o tom, že kniha mala a má pevné miesto v živote človeka na ceste za poznaním.

 

Čítané 72 krát
Viac z tejto kategórie: « Deň Zeme

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill