Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
piatok, 26. apríl 2024
streda, 16 jún 2021 22:13

Neurologické oddelenie

Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Čas stáže sa blížil a ja som sa musela rozhodnúť, na ktoré oddelenie by som rada zavítala. Moje rozhodnutie padlo na neurologické oddelenie.

Poskytuje sa tu odborná neurologická starostlivosť týkajúca sa centrálneho a periférneho nervového systému a taktiež aj predoperačná a pooperačná starostlivosť. Taktiež sa tu poskytuje starostlivosť o neurologicko-onkologických pacientov.

Neurologické oddelenie sa nachádza na 4. poschodí v budove č. 3. Má viacero ambulancií: Všeobecnú ambulanciu, Elektroencefalografiu (EEG) , Neurosonologickú ambulanciu, Elektromyografiu (EMG) a psychiatrickú poradňu. Toto oddelenie má aj lôžkovú časť, kde sa nachádza aj jednotka intenzívnej starostlivosti a oddelenie následnej starostlivosti (ONP), ktorá sa zameriava na dlhodobú ošetrovateľskú starostlivosť o pacientov s neurologickými diagnózami.
Po zoznámení sa s oddelením a personálom, som sa hneď v prvý deň začlenila do ošetrovateľského tímu a pomáhala im. Medzi nové výkony, ktoré som ešte nevidela bol odber mozgovomiechového moku – likvoru v driekovej časti chrbtice medzi 4 až 5 krížovým stavcom, tzv. lumbálna punkcia. Lekárovi a sestričke som počas výkonu asistovala a podávala im potrebné pomôcky. Odoberali sa 2 sterilné skúmavky likvoru, ktoré následne odosielali na cytologické vyšetrenie.
Medzi časté výkony patrí odber venóznej krvi, zhotovovanie 12 zvodového EKG, príprava a aplikácia infúzií, hygiena. Majú tu modernejší typ prístoja EKG, kde sa dá nastavovať pohlavie, rok narodenia a či má pacient kardiostimulátor.
Najčastejšie sem prichádzajú pacienti po náhlej cievnej mozgovej príhode, s epileptickým záchvatmi, so zhoršenou pohyblivosťou končatín...
Už teraz môžem povedať, že moje rozhodnutie bolo správne. Hoci som v prvý deň mala zmiešané pocity z toho, ako zapadnem do kolektívu, ako s nimi budem vychádzať, komunikovať a spolupracovať. Stres zo mňa opadol hneď, ako som videla, že personál je veľmi milý a prijal ma medzi seba. Dokonca je tu aj veľa lekárov a sestričiek zo Slovenska. ,,No čo dodať? Slovensko vás nasleduje všade, kde sa pohnete!“

Čítané 1651 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill