Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
nedeľa, 28. apríl 2024
pondelok, 19 jún 2023 14:56

Srdce kardiochirurgie a Pražské Benátky

Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Tri týždne súvislej odbornej praxe som vďaka programu Erasmus+ strávila na kardiochirurgickej klinike vo Fakultnej nemocnici Kráľovské Vinohrady v Prahe.

Kardiochirurgická klinika sa zameriava na kompletnú chirurgickú liečbu získaných srdcových chorôb a niektorých vrodených chorôb u dospelých pacientov. Klinika sa skladá zo štyroch častí: ambulancia, operačné sály, oddelenie pooperačnej a resuscitačnej starostlivosti, jednotka intenzívnej starostlivosti a štandardné oddelenie.

Moja odborná prax prebieha na jednotke intenzívnej starostlivosti a štandardnom oddelení na prvom poschodí v pavilóne M. Počas praxe som mala možnosť zoznámiť sa s prácou na ambulancii a takisto aj na operačnej sále, kde som bola prítomná pri chirurgickom zákroku bypass, a taktiež aj na oddelení pooperačnej a resuscitačnej starostlivosti. JIP - ka sa skladá z ôsmych izieb a sedemnástich lôžok, z toho je jedna izba nadštandardná a jeden box, kde sú uložení rizikoví pacienti po operáciách. Na každej izbe sa nachádzajú dve polohovacie postele, monitory fyziologických funkcií, skriňa pre pacientov vlastná kúpeľňa s wc a sprchou. Nadštandardná izba obsahuje len jedno polohovacie lôžko, gauč, televízor a iné technologické vybavenie.
Moje rána začínajú odberom kapilárnej krvi na glykémiu, mojou náplňou práce vrátane základnej ošetrovateľskej starostlivosti je predoperačná a pooperačná starostlivosť, odber venóznej krvi a v spolupráci so sestrou odber krvi z CVK a podávanie rôznych foriem liekov. Na tomto oddelení som sa stretla aj s telemetriou, čo je meranie FF na diaľku a taktiež aj s elektrickou kardioverziou- je to zákrok na liečbu srdcových arytmií.
Aj keď sa moja odborná stáž blíži ku koncu, kardiochirurgia ostane navždy v mojom srdci. Ďakujem vedeniu školy za túto jedinečnú príležitosť.

Spoločne strávený čas v Prahe sme cez víkend preniesli do Pražských Benátok. Zažili sme okružnú plavbu parníkom, v ktorom sme sa miestami cítili ako na „malom Titanicu“. Počas plavby sme mali možnosť vidieť tie najvýznamnejšie pamiatky ako Pražský hrad, Národné divadlo, plavili sme sa pod Karlovým mostom a zahliadli sme mnoho ďalších prekrásnych skvostov z hladiny tečúcej Vltavy. Na palube parníka sme boli uvítaní milou a príjemnou posádkou a tiež sme sa v horúcom počasí ochladili limonádou a zmrzlinou.
Následne naše kroky smerovali do Valdštejnskej záhrady. Záhrada je jednou z najvýraznejších stavieb českého ranného baroka. Očarila nás živými plotmi, vodnými prvkami, sochárskou výzdobou, grottovou stenou a monumentálnou záhradnou sálou. Tiež sa tu príležitostne konajú koncerty a výstavy. Príjemné a romantické prostredie dopĺňali voľne pobehujúce pávy a ryby plávajúce v rybníkoch. Za nami je krásny slnečný víkend plný zážitkov a hurááá do ďalšieho týždňa!!!

Čítané 658 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill