Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
sobota, 27. apríl 2024
streda, 21 jún 2023 22:04

Neurochirurgická klinika Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady

Ohodnotiť túto položku
(4 hlasov)

Volám sa Henrieta Jakubová a vďaka programu Erasmus+ som sa zúčastnila odbornej stáže v Prahe, kde som pracovala tri týždne ako praktická sestra na Neurochirurgickej klinike.


Neurochirurgia je špecifický a chirurgický odbor poskytujúci komplexnú plánovanú, ale aj akútnu starostlivosť pre dospelých detí a aj novorodencov. Neurochirurgická klinika prijíma pacientov s poranením periférnych nervov, s poranením plexu brachialis a operačne rieši deti s pôrodným poranením plexu brachialis. Plánovaná operatíva je zameraná na operácie degeneratívnych zmien krčnej, hrudnej i bedrovej chrbtice, tumoru chrbtice, úžinových syndrómov, tumoru mozgu, tumoru lebečnej bázy a mozgového kmeňa. Rieši aj operatívne cievne anomálie mozgového riečišťa. Nachádza sa v pavilóne S1, kde sa aj nachádza rádio diagnostická klinika a interná klinika. Na mojom oddelení sa nachádza 28 lôžok, 2 lôžka sa nachádzajú na nadštandardnej izbe, ktoré umožňujú viac súkromia a pohodlia pacientovi. Moju každodennú prax vykonávam na 4. poschodí. Najčastejšie výkony realizované na mojom oddelení sú napríklad preväzovanie pooperačných rán, odstraňovanie stehov a odstraňovanie drénov, nakladanie a odstránenie bandáže. Medzi výkony ktoré sú mojou každodennou rutinou patrí základná starostlivosť o pacienta, čo je napríklad meranie fyziologických funkcií, uspokojovanie potrieb pacienta, vykonávam aj odborné výkony, medzi ktoré patrí napríklad preväzovanie pooperačných rán, príprava pacienta na operáciu, starostlivosť o pacienta po operácii, spolupráca so sestrou pri podávaní liekov per os a intravenózne, príprava infúznych roztokov. Jedným z mojich najväčších zážitkov na tomto oddelení bola účasť na operácii pri výreze krčnej chrbtice, kde som mohla vidieť celý priebeh operácie od prijatia pacienta na operačnú sálu až po transport pacienta na pooperačnú izbu. Mojim ďalším zážitkom bola asistencia lekárovi ako inštrumentárka pri operácii ulnárneho nervu. Mala som možnosť zoznámiť sa s prácou inštrumentárnej sestry počas celého výkonu, držať operačné pole otvorené prostredníctvom rôznych chirurgických nástrojov a byť tak súčasťou operačného tímu. Bola to pre mňa obrovská skúsenosť, na ktorú nikdy nezabudnem.

Týmto by som sa chcela vysloviť vedeniu školy jedno veľké ĎAKUJEM za takúto príležitosť, naučila som sa množstvo odborných vedomostí, získala praktické zručnosti a taktiež som získala mnoho skúseností, ktoré sú na nezaplatenie.

Čítané 759 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill