Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
sobota, 27. apríl 2024
nedeľa, 21 jún 2020 21:49

Cvičnú a kvalifikačnú expedíciu v programe DofE máme úspešne zvládnutú

Ohodnotiť túto položku
(5 hlasov)

V dňoch  11. júna a 17. - 19. júna sme my – bronzoví a strieborní Dofáci absolvovali cvičnú a kvalifikačnú dobrodružnú expedíciu v programe Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE).

Cvičnú expedíciu sme si naplánovali na Jasenovský hrad. Začali sme na malej železničnej stanici, kde sme sa všetci spolu stretli a podľa tímov vyrazili smerom k dedine Jasenov a na Jasenovský hrad. Spoznali sme históriu zrúcaniny Jasenovského hradu, ktorý sa momentálne rekonštruuje. Na hrade sme si poopekali slaninku a špekáčiky a uskutočnili prípravu na kvalifikačnú expedíciu.
Kvalifikačnú expedíciu sme uskutočnili v rekreačnej oblasti Vinianske jazero. Trasu sme začali v Humennom, kde sme nastúpili na autobus do Porúbky. Z Porúbky sme prešli pešo cez les na Vinianske jazero. Tu sme sa zložili, postavili stany a pripravili sme si v pahrebe ohňa vynikajúcu živánsku. Nebola to žiadna sranda v tomto počasí stavať stan a zakladať oheň, ale mali sme šťastie, krátke prehánky sa rozplynuli a počasie sa k večeru umúdrilo. Na druhý deň naša trasa viedla na Vinniansky hrad, kde sme stretli kastelána hradu, ktorý nám porozprával o histórii hradu, prírodnej rezervácií okolo hradu a spoznali sme okolitú faunu a flóru hradu. My - bronzoví dofáci sme mali cestu domov naplánovanú po modrej značke, ktorá sa nám schovala a namiesto dediny Porúbka sme vyšli v Trnave pri Laborci a pešo sme pokračovali až k rázcestiu pri Šírave. Tam sme počkali na autobus do Humenného. Strieborní Dofáci si užili deň Eko aktivitami a vyčistili okolie Vinianskeho jazera od odpadkov.
Aj napriek miestami upršanému počasiu a s plno naloženými batohmi sme to hravo zvládli. Pomohli sme si s batožinou vzájomne a podporovali sa. Expedície nám dali toho veľa, napr. zlepšili sme si spoluprácu a komunikáciu v tíme, zvládli sme stavanie stanu a prípravu teplého jedla v prírode, budovanie tímového ducha a líderstva, orientáciu podľa turistických značiek, spoznali sme históriu oboch hradov, ktorých hlavná úloha v minulosti bola hlavne obrana...no najviac nám expedície priniesli kopu zážitkov a priateľstiev.

Čítané 1936 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill