Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
nedeľa, 28. apríl 2024
utorok, 20 jún 2023 23:08

Vitajte na Dermatovenerologickej klinike

Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Ahojte, moje meno je Lenka a absolvujem trojtýždennú prax vo Fakultnej nemocnici Bulovka na Dermatovenerologickej klinike vďaka programu Erasmus+.

 

Dermatovenerologická klinika sa nachádza v pavilóne č. 9. Klinika je rozdelená na ambulantné časti napr. flebologická ambulancia či ambulancia pre deti s atopickým ekzémom a nachádza sa tam aj lymfologické centrum. Klinika disponuje prístrojmi pre lokálnu aj komorovú UVB fototerapiu, excimerovým svetlom pre terapiu psoriázy, ďalej prístrojmi pre digitálnu dermatoskopiu, vrátane celotelového scanneru. Kliniku som si vybrala práve preto, lebo ju u nás nemáme. Sú tu pacienti, s ktorými sa bežne nestretnem. Na tejto klinike vykonávam aplikáciu polotuhých liekov na kožu ako sú masti, pasty, krémy, asistujem pri liečbe pomocou svetloliečby (fototerapia), pri lymfodrenáži, ale vykonávam aj bežné výkony, s ktorými sa stretávame aj na našom oddelení v humenskej nemocnici, ako je napríklad odber kapilárnej a venóznej krvi, meranie fyziologických funkcíí, zabezpečovanie biopsychosociálnych potrieb pacienta, preväzy kožných defektov a mnohé iné.

Moja klinika je zložená z deviatich izieb. Jednou z nevýhod je, že sa pacienti musia podeliť o kúpeľňu a WC. No na druhej strane sa pacienti môžu pýšiť polohovateľnými posteľami a televíziou na každej izbe. Intimita pacienta je na mojom oddelení taktiež veľmi dôležitá. Medzi posteľami sú preto zabezpečené závesy.

Som rada, že môžem absolvovať túto prax. Veľa som sa už toho naučila a verím, že moje skúsenosti budem môcť využiť aj u nás, v humenskej nemocnici.

Naša ďalšia exkurzia nás zaviedla do podzemnej nemocnice Bulovka. Táto nemocnica má slúžiť ľudom pri živelných pohromách alebo vojnách. Miesto, kde sme vkročili bolo chladné, plné otázok i rôznych zamyslení sa nad tým, aký môže byť život. Pri vstupe do nemocnice je potrebný sanitárny filter. Nemocnica má 3 poschodia a disponuje 60 lôžkami. Počet ľudí, ktorí môžu byť v najhorších momentoch v nemocnici je až 1000. Náchádzaju sa tam lôžkové časti pre dospelých aj pre deti, JIS, operačná sála, kúpeľne, čakárne, vyšetrovne. V časti, ktorá je určená pre JIS, môžeme nájsť aj centrálny prívod kyslíka.

Mali sme možnosť vidieť niečo, čo bežné oko človeka nemá príležitosť. Ďakujeme vedeniu FNB za možnosť zúčastniť sa na obhliadke podzemnej nemocnice Bulovka.

Náš druhý víkend sme strávili v srdci Európy, na západe Čiech v nádherných Karlových Varoch. Je to kúpeľné mesto, ktoré dýcha svojou históriou. Legenda o založení Karlových Varov, ktorú v roku 1571 zaznamenal doktor Fabian Summer hovorí, že poľovný pes začal počas výpravy v lesoch štvať kus divokej zveri, pričom spadol do tône prudko tryskajúceho prameňa s horúcou vodou. Stonanie psa privolalo ostatných členov výpravy, ktorí následne horúcu vodu ochutnali. Naš deň začínal skoro ráno, cestou do Karlových Varov. Po príchode sme sa začali kochať historickými budovami a nádhernou kúpeľnou kolonádou. Vychutnávali sme si krásu mesta a ochutnali sme vodu z termálnych prameňov. Deň v Karlových Varoch sme zakončili v Saunia Thermal Resort v hoteli Thermal, kde sme mali možnosť vykúpať sa v jedinečnom 100% prírodnom termálnom bazéne, zrelaxovať v saunách a načerpať sily do ďalších dní.

Čítané 650 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill