Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
Stredná zdravotnícka škola
Lipová 32, 066 83 Humenné
streda, 08. máj 2024
piatok, 29 január 2021 11:09

ADOLESCENCIA

Obdobie adolescencie (dospievania) je naplnené zmenami, ktoré sú dôležité pre zrod dospelého jedinca. Tieto zmeny sa dejú rýchlo, dospievajúci sa nestíha adaptovať, preto potrebuje porozumenie a pomoc.

Obdobie adolescencie je najvýznamnejším obdobím v živote človeka. Celé obdobie dospievania je obdobím stabilizácie a upokojenia búrlivých zmien, ktoré sa začali už v období puberty a prelínajú sa do obdobia adolescencie (puberta 11-15 rokov – obdobie, ktoré predchádza obdobiu adolescencie).

Obdobie adolescencie sa považuje za most medzi detstvom a dospelosťou.

Z tohto dôvodu sa konkrétne vekové vymedzenie obdobia adolescencie u jednotlivých autorov odlišuje.

Obdobie adolescencie je druhou fázou pomerne dlhého časového úseku dospievania. Začína približne medzi 15 – 16 rokom a končí medzi 21 – 22 rokom života pri určitej individuálnej variabilite, a to najmä v psychickej a sociálnej oblasti.

Dôležitou úlohou adolescencie je dosiahnutie úrovne zrelej a kultivovanej osobnosti. Adolescent už býva prakticky intelektovo zrelý, ale sociálne a emocionálne sa ešte vyvíja, takže veľakrát býva náročný, kritický a s čierno-bielym videním.

Adolescenciu môžeme chápať ako proces zásadných biologických, psychologických a sociálnych zmien v živote mladých ľudí. Prostredníctvom týchto zmien začína dospievajúci postupne získavať kompetencie dospelého človeka.

Za koniec obdobia adolescencie sa z biologického hľadiska považuje dosiahnutie plnej pohlavnej zrelosti. Zo psychologického hľadiska sa za ukončenie adolescencie považuje dosiahnutie osobnej autonómie, zo sociologického hľadiska prijatie role dospelého a z pedagogického hľadiska ukončenie vzdelania a získanie profesionálnej kvalifikácie.

Základné pravidlá ako porozumieť dospievajúcim

Základnou vývinovou úlohou dospievania je oddeliť sa od detstva, od postavenia závislosti a ustanoviť autonómny status dospelého.

  1. Dospievajúci sú nadmieru citliví na to, aby sa s nimi zaobchádzalo ako s menejcennými.
    - Autokratické, na sile založené vzťahy sú odsúdené na neúspech prostredníctvom otvorenej, či skrytej rebélie a odplaty.
  2. To, voči čomu rodič alebo učiteľ/ka namieta, sa môže ihneď stať oveľa viac žiadúcim pre túžbu dospievajúcich po nezávislosti.
    - Pokúste sa adolescentov vypočuť a majte záujem im porozumieť - hoci s nimi nemusíte vždy súhlasiť. Dospievať znamená aj klásť odpor, ako spôsob hľadania seberovného partnera ku komunikácii.
  3. Dospievajúci sú skutočne len nováčikmi – dospelými v tréningu.
    - Potrebujú a žiadajú príležitosti na stretávanie sa so skúsenejšími dospelými a príležitosti fungovať vo svete dospelých tak, aby sa mohli naučiť viac o svete dospelých.
    - Zaujímajte sa o adolescentov a nenásilne im pomáhajte - túžia po vašej pozornosti aj keď sa zdá, že je to presne naopak.
  4. Dospievajúci chcú byť zodpovední za svoj vlastný život a chcú sa učiť prostredníctvom skúsenosti – poskytnime im možnosti na výber.
    - Dôverujte im – nechcú z dôvery len ťažiť, chcú sami sebe i vám dokázať, že slobodu vedia zodpovedne využiť.
  5. Zraniteľnosť voči tlaku rovesníkov súvisí v obrátenom pomere s množstvom kvalitných vzťahov s dospelými/dospievajúcimi vo voľnom čase.
    - Nezakazujte im kamarátov – obranou pred nevhodnými priateľmi je výchova ku kritickému mysleniu a dostatok porozumenia i ocenenia v rodine.
    - Volaniu kamarátov podľahnú zvyčajne tí dospievajúci, ktorí sa nudia alebo nemajú vzťahy s inými rovesníkmi a sú tak menej kritickí voči novým pseudovzťahom.
  6. Apatia je nástrojom dospievajúcich, ktorí ju využívajú na pasívne odolávanie sile dospelých alebo na zabezpečenie sa pred možným zranením, odmietnutím, neúspechom.
  7. Hnev dospelých poskytuje dospievajúcim možnosť vyskúšať si ich nové „psychologické svaly“ a zas raz ukázať dospelým, že sa nedajú ovládať a kontrolovať.
    - Doprajte adolescentom určitú mieru samostatnosti – ak k tomu zaujmete nesprávny postoj, samostatnosť sa bude rozvíjať spontánne, ale už nežiaducim spôsobom
  8. Nemôžeme kontrolovať dospievajúcich alebo ich prinútiť, aby sa správali určitým spôsobom, ale môžeme:
    - hľadať spôsoby, ako ovplyvniť ich výber správania sa prostredníctvom vzorovej a priateľskej rady,
    - stanoviť odôvodnené hranice,
    - zmeniť naše vlastné správanie skôr ako správanie dospievajúceho, aby sme prerušili cyklus boja o moc,
    - zmeniť náš dôraz z posudzovania a kriticizmu na úprimný záujem a povzbudzovanie,
    - zamerať sa na potvrdenie a rozvoj ich sociálnych kompetencií a poskytnúť im podporujúce prostredie pre ich zdravý rast na plne funkčných zodpovedných dospelých.

Keď deti cítia, že ich dospelí rešpektujú, je omnoho pravdepodobnejšie, že sa rozhodnú aj oni rešpektovať dospelých.

Obdobie dospievania, najmä na jeho začiatkoch, je veľmi búrlivým obdobím plným zmien. K stabilizácií a vyrovnaniu u dospievajúceho človeka dochádza až ku koncu tohto obdobia. Dospievať nie je jednoduché a často ani príjemné. Prejsť z detstva do dospelosti je umením a vyžaduje si primeranú odvahu.

Úlohou dospelých – rodičov a učiteľov je pochopiť, pomôcť a podporiť dospievajúcich vlastnými skúsenosťami a schopnosťami, aby sa z nich stali samostatní a zodpovední ľudia.

Pomáhajte adolescentom, aby sa prijímali takí akí sú, aj tým, že vy ich prijímate takých, akí sú. Všímajte si všetko, čo ich zaujíma a čo sa im podarí, nielen to najlepšie a to najhoršie. Zaujímajte sa o nich, keď sú v pohode aj nepohode.

Spracovala: Mgr. Veronika Sopiriaková, školská psychologička, na základe informácií z dostupných zdrojov:
Jakabčic, I. (2002). Základy vývinovej psychológie. Bratislava: IRIS.
Janošová, P. (2008). Dívčí a chlapecká identita, Vývoj a úskalí. Praha: Grada Publishing, a.s.
Kopčanová, D., Kopányiová, A., & Smiková, E. (2016). Metodická príručka pre zamestnancov a zamestnankyne poradenských zariadení v rezorte školstva SR. Bratislava: VÚDPaP s finančnou podporou MŠVVaŠ SR.
Macek, P. (2003). Adolescence. Praha: Portál, s.r.o.
Říčan, P. (2006). Cesta životem: vývojová psychologie. Praha: Portál, s.r.o.
http://www.cpppap-humenne.sk/odborne-materialy/pre-verejnost
http://www.cpppap-humenne.sk/dokumenty/Puberta%20-%20ako%20na%20nu.pdf

 

Čítané 7151 krát

Školský kalendár

Z našej fotogalérie

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill